Празник Светог Саве у Карловцу

Архијерејима правило,
иноцима законодавац,
правовернима учитељ,
правило управљачима,
заповедању мерило,
свештеницима светлост Божија, сечиво уста које сече све противничке пукове
што на стадо ти насрћу
јавио се јеси, преблажени оче наш,
архијереју Саво,
сад светлошћу божанственом сав испуњен
Христу се моли усрдно
за стадо своје. (стихира Светом Сави)

Празник Светог Саве, првог Архиепископа и просветитеља српског, молитвено и свечано је прослављен у среду 27. јануара 2021. године у Карловцу. Евхаристијским сабрањем началствовао је Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим уз саслужење протопрезвитера-ставрофора Радослава Анђелића, протопрезвитера Дарка Дугоњића и ђакона Небојше Анђића.

После заамвоне молитве, заједно са свештенством, верним народом, владика Герасим је освештао славски колач и кољиво Господу у славу, а у част Светог оца Саве, заштитника и патрона нашег народа.

Честитајући свим присутнима данашњи празник, владика Герасим је говорио о значају, делу и лику Светог Саве, рекавши: „Великог светитеља у нашем народу и роду имамо, који пред Престолом Божијим заступа све нас и све оне који се искрено обрате молитвом њему за помоћ. О светитељу Сави се много говорило и дан данас се говори, пише и писаће се, о великом просветитељу, дипломати, Архиепископу и монаху. Православна Црква њега празнује као светитеља и подвижника, јер је у нашој историји било доста људи који су радили и као учитељи, дипломате, државници миротворци, итд., али онај кога је Господ прославио је био Св. Сава, коме се Црква данас и увек молила и обраћала за помоћ. Он је својим трудом и радом организовао нашу Цркву, да би она успешно вршила своју мисију. С тога, увек у Господу треба да порслављамо Светог Саву.“

Због тренутне епидемиолошке ситуације узроковане вирусом ковид-19, ове године неће бити одржана Светосавска академија у Карловцу.

Scroll To Top
Descargar musica