Празник Педесетнице у Моравицама

У недељу Педесетнице 12. јуна 2022. године, када празнујемо Силазак Светог Духа на апостоле – Духови – Тројице, Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Георгија у Српским Моравицама.

Епископу Герасиму су саслуживали: архимандрит Михаило (Вукчевић), протопрезвитер – ставрофор Јеленко Стојановић, протопрезвитер Дарко Дугоњић, протопрезвитер Јован Галамић и протођакон Небојша Анђић.

У току Свете Литургије епископ Герасим осветио је новоодрађени живопис у храму, а по завршетку Литургије обратио се свим присутним вјерницима својом бесједом рекавши: 

Данашњи празник јесте потврда Христових ријечи да и по Вазнесењу Своме, Он неће оставити ученике, већ ће послати Духа Утјешитеља, а управо се то збило данас у педести дан по Васкрсењу. Духом Светим, апостоли су добили могућност да говоре многим различитим језицима, и да Духом Светим по читавом свијету проповиједају ријеч Божију. Нико од нас није остао ускраћен, Господ је преко апостола послао Духа Утјешитеља свим људима.  Ми Духа Утјешитеља примамо прво кроз Свету Тајну Крштења, а потом и кроз све остале Свете Тајне… 

Његово Преосвештенство Епископ Герасим уручио је захвалнице др. Слободанки Вучковић–Репајић и господину Георгију Јакшићу из С. Моравица због показане несебичне љубави и безрезервне духовне и материјалне помоћи парохији српскоморавичкој у С. Моравицама, у којој су помагали и прикупљали прилоге неопходне за уређење и одржавање храмова и опремање истих свим потребним. 

Scroll To Top
Descargar musica