Посета Епархији горњокарловачкој

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта посјетио је јуче (петак, 14.12.2018. године) епископа горњокарловачког Герасима у владичанском двору у Карловцу.
Том приликом разговарали су о тешком положају преосталих Срба у Епархији, као и изградњи православне цркве у Вргинмосту, за коју је, након посјете предсједника Александра Вучића овом крају, средства обезбједила Влада Србије.
Такође, разговарало се и о могућностима обнове православних светиња у другим дјеловима Епархије.
Посебна пажња посвећена је теми заштите пољопривредног земљишта протјераних Срба и других оштећених грађана који живе ван Хрватске.
Линта је предложио епископу Герасиму да наша црква треба да има далеко активнију улогу у очувању српске земље, са чим се владика сложио.
– Од завршетка рата 1995. године до данас Хрватска је отела више од 800 хиљада катастарских парцела пољопривредног земљишта грађанима српске националности – рекао је Линта и додао да би сваком протјераном Србину требало пружити правну помоћ да своју земљу врати у посјед.
– У случају да Срби нису у стању да обрађују своју земљу, јер живе изван Хрватске, треба им омогућити да је могу дати на коришћење на одређени временски период Српској православној цркви – рекао је Линта.

Он је нагласио да ће са овим приједлогом упознати и остале владике чија се сједишта Епархија налазе на подручју Хрватске.

Извор: https://ssr.org.rs/

Scroll To Top
Descargar musica