Педесетница – Силазак Светог Духа на апостоле

”Благословен јеси Христе Боже наш, који си показао Апостоле премудрим ловцима, пославши им Духа Светог. Помоћу њих си задобио Васељену, Човекољупче слава Ти!”

На празник силаска Духа Светога на апостоле – Педесетницу, Епископ горњокарловачки г. Герасим, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Георгија у Моравицама.
Епископу су на данашњем сабрању саслуживали: архимандрит Михаило, протопрезвитер-ставрофор Јеленко Стојановић, презвитер Јован Галамић и ђакон Будимир Кокотовић.
Литургију су својим појањем улепшали чланови хора „Владика Данило Јакшић“ из Моравица.
Свештена Епископија горњокарловачка постала је богатија за још једног посленика на њиви Господњој. Епископ г. Герасим је у току Литургије у ђаконски чин рукоположио ипођакона Бранка Сантрача, апсолвента Православног богословског факултета Универзитета у Београду.
По окончању свете Литургије, Епископ се обратио присутним верницима, честитавши им данашњи празники поучивши их о значају самог празника, када се у педесети дан по Васкрсењу и десети дан по Вазнесењу, излила обилата благодат Светог Духа на ученике Христове, и напунила их снагом да Христов закон на земљи утврде: “И кад се наврши педесет дана бијаху сви апостоли једнодушно на окупу. И уједанпут настаде шум са неба као хујање силнога вјетра, и напуни сав дом гдје они сјеђаху; И показаше им се раздијељени језици као огњени, и сиђе по један на свакога од њих. И испунише се сви Духа Светога и стадоше говорити другим језицима, као што им Дух даваше да казују.” (Дaп 2,1-4) Тако се испуни оно што је Исус Христос својим ученицима пред одлазак на Небо обећао. Сила Светога духа одмах је почела да дејствује јер је Св. Петар након тога ватреном речју придобио три хиљаде људи за Христову науку.Овај празник се повезује и ca старим временима, када се славио празник жетве, радости и љубави.
На крају беседе, Епископ г. Герасим нагласио је, данашњим даном великим и радосним за читаву Епархију горњокарловачку, јер је рукоположен нови посленик на њиви Господњој, коме желим да ревносно обавља службу у корист Свете Цркве наше.

Scroll To Top
Descargar musica