Патријарх српски г. Порфирије у посети Банији

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је дана 27. фебруара 2021. године, уз пратњу домаћина, Његовог Преосвештенства Епископа горњокарловачког г. Герасима, обишао Банију и место Мајске Пољане које су много пострадале у земљотресу у децембру 2020. године.

Исказујући своју солидарност и разумевајући озбиљност ове природне катастрофе, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије и Епископ г. Герасим, а у чијој пратњи су били протосинђел Венијамин (Ковачевић), протонамесник Богољуб Остојић, ђакон Петар Козакијевић (Митрополија загребачко-љубљанска), архимандрит мр Наум (Милковић), презвитер Горан Каламанда и ђакон Небојша Анђић посетили су породице Куколеча, Бакић, Паспаљ, Бајловић и Бакрач и том приликом са породицама поделили радост сусрета, а и уједно трагедију која је променила живот многима на простору Баније.

 -Када се појавио овај несретни потрес и до сада смо – колике су наше снаге – покушавали бити уз људе којима је потребна помоћ. И то потпуно свесни да је реч о првој помоћи и да заправо прави истински ангажмани тек предстоје. Наравно, на челу са владиком Герасимом, који је Епископ горњокарловачки, и уз помоћ свих добрих људи, на почетку Града Београда, ми смо успели да саберемо одређена средства и обезбедимо нешто више од сто контејнера. Од тада се људи непрестано јављају и шаљу средства. Намера нам је да у времену које је пред нама поправимо и куће, али и помоћне објекте где људи државе своју стоку и тако од свог труда нешто и зараде. Оно што је за мене важно је да се и поред невоља са којима су људи овде суочени, видело да људи без људи не могу и да су људи људима потребни. Можда понекад Бог понуди искушење свима нама да бисмо управо кроз материјалну штету имали могућност да пробудимо у себи оно што је људско и да учинимо напор да превазиђемо свако своју скученост, егоизам, затвореност и да изиђемо у сусрет другоме и на тај начин, радујући се том сусрету, спознамо да ћемо уједињени лако обновити материјалну штету и што је још важније – разумемо да само онда када смо заједно можемо имати исконску радост и исконски мир, казао је патријарх Порфирије.

Патријарх је потом испричао причу о пoбoжном чoвeку који трaжиo oд Бoгa дa му пoкaжe шта je рaj, a шта пaкao: -Пojaвиo му сe aнђeo и oдвeo гa у двoрaну гдe je биo oгрoмни лoнaц с хрaнoм и с кaшикaмa кoje су билe вeћe oд њихoвих руку тaкo дa никaкo нису мoгли дoћи дo хрaнe. E тo je пaкao, рeкao му je aнђeo. Kaд нeкo хoћe свe зa сeбe и никaд му ниje дoстa пa oстaнe глaдaн, рeкao je патријарх Пoрфириje и наставио: -Oдвeo je aнђeo чoвeкa дo другe сoбe, гдe je биo исти тaкaв вeлики кaзaн и истe oнe вeликe кашике, aли су из њих људи хрaнили jeдни другe, тaкo дa су сe сви и нajeли и мeђусoбнo рaдoвaли. Tу слику мoрaмo дa имaмo нeпрeстaнo нa уму и oвдe нe сaмo нa Бaниjи, нeгo дa нaс прaти тoкoм читaвoг живoтa, рeкao je патријарх Пoрфириje и нajaвиo дa ћe, уз пoмoћ eпискoпa Гeрaсимa, њeгoвoг мoнaштвa и вoлoнтeрa, joш вишe бити присутaн нa стрaдaлoм пoдручjу и тo нe сaмo мoлитвoм и душoм, нeгo и физички.

Након посете тешко угрожених у Мајским Пољанама, Патријарх Порфирије и Епископ Герасим заједно са потпредседником Владе Републике Хрватске за делатност и људска права г. Борисом Милошевићем су у Лекенику присуствовали испорукама контејнера који ће служити за привремени боравак оних породица који су остали без својих домова, а чији су донатори Српска Православна Црква и амбасада Србије у Загребу.

Scroll To Top
Descargar musica