Обнова храмова у парохији грачачкој

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа горњокарловачког г. Герасима, започети су радови на обнови храмова у местима Мала Попина, Штикадa и Зрмањa.

Храм Силаска Светог Духа на Апостоле у месту Мала Попина, за време послењег рата девастиран је и запаљен 1995. године. Захваљујући добровољним прилозима верника, пореклом из овог краја, а посебно господину Ђури Будимиру из Канаде, на храму је почела обнова 2018-2019. године. Урађена је бетонска серклажа на храму и звонику, као и комплетна дрвена конструкција крова и звоника. У наредном периду на храму у Малој Попини завршиће се лимарски радови. О зидању овог храма нема тачнијих података сем да је на војној карти Хабзбуршске монархије из 1774/1775 уцртана као капела.

Храм Светих апостола Петра и Павла у Штикади,  сазидан је у периоду од 1898. до 1899. године, по пројекту познатог аустријског архитекте Хермена Болеа, а оштећен је за време Другог светког рата. Након рата, кумунистичке власти храм Светих апостола Петра и Павла претворили у задружну шталу. Средствима Министарсва културе Републике Хрватске, храм у Штикади је у фази обнове. До сада је извршено армирање зидова као и израда лучних армираних носача (за будући свод на лађи храма) као и покривање звоника.

Захваљујући доброворним прилозима верника прореклом из овог краја, почела је обнова храма Светог оца Николаја у Зрмањи. На храму је обновљена капа звоника и прекривена фалцаним лимом. Крст на звонику храма даривао је господин Жељко Војновић из Зрмање, тренутно настањен у Новом Саду. На храму је замењена столарија а на звонику су постављене нове гриље.

Scroll To Top
Descargar musica