Обнова храмова у Карловачкој парохији

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа горњокарловачког Г. Герасима и одобрењу Епархијског Управног одбора Епархије горњокарловачке, извођени су радови на храмовима, Преподобне мати Параскеве у Сјеничаку, Рођења Пресвете Богородице у Требињи и Светог мученика Кнеза Лазара у Чатрњи.

Завршни радови на храму Преподобне мати Параскеве у Сјеничаку

Настављени су завршни радови на храму Преподобне мати Параскеве у Сјеничаку. У овој години урађено је глетање и мраморизација иконостаса, сокл, тротоари око храма, надстрешница, глазура и окречена је унутрашњост храма, а уколико временски услови дозволе до краја године биће постављене и плочице. Наведени радови су финансирани уз помоћ Епархије горњокарловачке, Општине Ласиња, Мјесног одбора Сјеничак – Утиња, г. Миле Рудана, г. Милоша Пругинића, вјерника који воде поријекло са Кордуна, а живе у расејању у далекој Америци, Канади, Аустралији, Њемачкој и другим земаљама, те прилозима и залагањем бројних вјерника. До коначног завршетка храма остало је још да се каменом обложе улазна степеништа и да се набави потребни инвентар.

Наставак обнове храма Рођења Пресвете Богородице у Требињи

Радови који су извођени на храму Рођења Пресвете Богородице у Требињи, тичу се израде бетонског серклажа нове кровне конструкције и постављању новог покрова од бибер цријепа. Радови се финансирају средствима Министарства Културе Републике Хрватске, г  Марка Савовића  из Требиње који је донирао грађу и цријеп, као и прилозима вјерника. У наредном периоду планиран је завршетак крова и покрова, те израда спољашње фасаде.

Обнова  храма Светог мученика Кнеза Лазара у Чатрњи

Благодарећи Богу на свему уз помоћ Епархије горњокарловачке, Општине Крњак  те  прилозима и залагањем вјерника настављена је обнова храма Светог мученика Кнеза Лазара у Чатрњи, након пет година када је обновљен звоник храма. У овој години скинута је стара, дотрајала кровна конструкција и лимени покров, након чега је израђен бетонско армирни серклаж, нова кровна констркција и покров с олуцима, који се састоји од цријепа у дијелу лађе  и бојаног лима на олтарском дијелу храма. У наредном периоду предстоји нам унутрашње уређење храма и спољашња фасада. Овим путем позивамо парохијане, као и све људе добре воље да узму учешћа у даљним значајним радовима и да тако покажу љубав према својој Светој цркви и Светињама у Сјеничаку Требињи и Чатрњи, јер, „Бог љуби оног ко добровољно даје“ (II Кор. IX,7.).

Протопрезвитер-ставрофор Радослав Анђелић

Scroll To Top
Descargar musica