Обнова храма у Дрежници

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа горњокарловачког г. Герасима, започети су грађевински радови на обнови храма Рођења Пресвете Богородице у Дрежници.
Пројекат по идејном решењу за обнову дрежничког храма израдио је чувени архитекта др Предраг – Пеђа Ристић (1931-2019) из Београда. Пројекат је израђен у уреду овлаштеног архитекте Кристине Шпигл у Огулину, а по том пројекту храм је тробродна базилика са централном куполом.
Финансијском помоћу Епархијског управног одбора Епархије горњокарловачке, као и донацијом господина др Ненада Лилића, родом из Ниша, а тренутно настањеном у Едмонтону (Канада), започета је прва фаза обнове храма у Дрежници.
Питања везана за обнову и прилоге можете постављати на маил: [email protected], као и на моб. бр. 00385 (0) 98 1300531 (протопрезвитер Милан Симић).

Храм Рођења Пресвете Богородице у Дрежници

Дрежнички храм наставља градњу на старијим темељима, јер се помиње зидана црква у Описанију гомирске обитељи из 1771. године, а храм је на овом истом месту уцртан и на војној карти Хабзбуршке монархије из 1774/1775. године. Градња цркве почела је 1836, а довршена 1842. или 1843. године. Црква је грађена од камена, изнутра је била покривена полуобличастим сводом, а споља кровом покривеним квадратним плочама дебљине 3 mm. Црква је била дуга 35 m, а широка 12 m. По предању, сви мештани су имали обавезу да учествују у градњи. У Другом светском рату 1941. црква је служила усташама и Италијанима као затвор, затим италијанима као коњушница, а како је била једина зграда са кровом у Дрежници служила је партизанима као седиште војних и цивилних власти, магацин, спаваоница. Почетком 1942. године миниран је звоник од стране партизанске команде, а крајем септембра 1942. је запаљена од стране Италијана. Спаљене су и остале куће у Дрежници. Након рата, чувена звона са храма однеле су комунистичке власти. Почетак обнове започета је 1988. године, а настављена 1993. године.

Scroll To Top
Descargar musica