Обнова храма Светог Николе у Пули

Црква Св.Николе у Пули примјер је изврсно сачуване архитектуре из раздобља средине или друге половине 6. вијека. Темељну реконструкцију је имала око 1200. године. Уз врата су два велика прозора, вјероватно из истог раздобља као и портал, а изнад прозора су плоче с натписима: једна на латинском, једна на грчком. Исклесани латински текст спомиње обнову цркве у доба пулског подестата Марина Малипиера и дужда Николе да Понтеа, 1583. године. Натпис дефинише да је црква Св. Николе намијењена избјеглицама пред турским освајањима из Науплије (град на Пелопонезу) и Kипранима . Може се претпоставити да данашњи изглед доњега дијела прочеља, сада у предворју цркве, потиче из времена обнове цркве забиљежене на том натпису. Године 1962. црква је дјелимично била рестаурисана и припада Српској православној цркви.
У истраживачким радовима у унутрашњости цркве, у апсиди и на бочним зидовима, откривени су остаци изворне вапнене покровне жбуке, која је сачувана.
У цркви се налази иконостас грчког мајстора Томиоса Батоса из 18. вијека. Нажалост црква је 1993. обијена и опљачкана ,( још увијек од стране непознатих починитеља), када је са иконостаса скинуто и однесено 14 икона непроцјенљиве вриједности, заједно са још много црквених реликвија и драгоцијености које су се налазиле у цркви. Предходних година, захваљујући најприје вјерницима, и свим другим приложницима наше парохије, осликана је нова композиција икона, израђен црквени интеријер у дрвеном дуборезу, грађевински гледано, црква је већим дијелом реновирана, а иконостас у потпуности рестаурисан. Благословом Његовог Преосвештенства Епископа горњокарловачког Г.Герасима, одобрењем надлежног Конзерваторског Одјела из Пуле, а финансијској помоћи Града Пуле и вјерника наше парохије, у протекла два мјесеца су изведени радови комплетног унутрашњег уређења храма. Радови су се састојали од санације и заштите зидова оштећених капиларном влагом, припремних радова, кречања комплетног храма и замјеном дотрајале столарије (прозора) у самој припрати храма. Овом приликом захваљујемо свим ктиторима и приложницима наше древне Светиње.
Црква је добила онај сјај и изглед који јој приличи као богомољи која одолијева 15. вијекова свога постојања.

Протојереј-ставрофор Горан Петковић, парох пулско-перојски

Scroll To Top
Descargar musica