Недеља Православља у Карловцу

У недељу Православља 21. марта 2021. године, а када наша Света Црква молитвено прославља Светог Теофилакта Исповедника, Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим, началствовао је Светим евхаристијским сабрањем у Саборном храму Светог Оца Николаја Мирликијског Чудотворца у Карловцу.

Преосвећеном Епископу г. Герасиму су саслуживали: протопрезвитер – ставрофор Радослав Анђелић, презвитер Дарко Дугоњић и ђакон Небојша Анђић.

Беседећи по окончању евхаристијског сабрања, на тему данашњег празника, Епископ Герасим свим присутнима се обратио рекавши: „У недељу Православља сећамо се победе, наше исправне вере над свим јересима, а последња из тих јереси јесте иконоборство. Она је настала код људи који нису разумели на прави начин Цркву, али нису је разумели не због тога што је Црква несхватљива, неразумљива, него због тога што су били оптерећени својим сопственим сагрешењима и због тога што су ти људи допустили да им се помрачи ум, јер ако је Црква у првим вековима, после многобоштва, успела да се избори са многим идолима, учинивши да многи лажни богови ишчезну и да не постоје, у овој борби против погрешних учења, Црква је дала многе мученике, исповеднике, светитеље, због тога ова недеља и јесте посвећена Православљу, у којој прослављамо нашу исправну веру, зато су наши храмови, иконостаси, иконе осликани ликовима светитеља, и када се поклањамо иконама, ми се не клањамо материји, од које су сачињене, већ ономе светоме лику који је изображен на тим иконама, а кроз светога ми прослављамо и поклањамо се слави Божијој“.

Scroll To Top
Descargar musica