Недеља по Богојављењу у Карловцу

Од тада поче Исус проповедати и говорити:
Покајте се, јер се приближило Царство небеско. (Мт. 4:17)

У недељу по Богојављењу, дана 11/24. јануара 2021. године и када се молитвено прослављају преподобни Теодосије Велики и преподобни Михаило, Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим началствовао је Светом Архијерејском литургијом у Карловцу.

Епископу Герасиму су саслуживали протопрезвитер-ставрофор Радослав Анђелић, протопрезвитер Дарко Дугоњић и ђакон Небојша Анђић.

Беседећи на тему прочитаног јеванђелског зачала, владика Герасим истакао је: „Господ је Светлост која одгони таму, онда када ми искрено и са љубављу исповедамо своје грехе, покајемо се за њих сјединимо се са Христом кроз Свето Причешће, тада у нашем срцу и мислима разбија се тама и настаје светлост. Треба да се трудимо да  срце наше буде светло као Дом Божији, а путем покајања управо задобијамо ту светлост. Господ је дошао на овај свет, да би се сјединио са нама, да би нас приближио Себи и да би срце наше испунио светлошћу. У јеванђељу Господ говори: покајте се, то је управо начин за очишћење нашега срца, наших мисли, тиме се ослобађамо таме и мрака који притишћу и стежу наше мисли и због те таме не можемо да беседимо са Богом. Зато је човеку потребно да се покаје и сведочи име Божије.“

Scroll To Top
Descargar musica