Недеља о митару и фарисеју у Саборном храму Светог оца Николаја у Карловцу

У прво припремној недељи за Велики и Часни пост, у недељи о митару и фарисеју, а када се  молитвено прослављају Свети Теодор Стратилат и Свети Сава, Други Архиепископ српски, Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим, дана 21. фебруара 2021. године, служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Светог оца Николаја у Карловцу.

Епископу г. Герасиму су саслуживали протопрезвитер-ставрофор Радослав Анђелић, протопрезвитер Дарко Дугоњић и ђакон Небојша Анђић.

По завршетку Свете Литургије, а беседећи на тему јеванђелског зачала Епископ Герасим се обратио присутнима рекавши: „ Из данашње јеванђелске приче о митару и фарисеју, смо видели на који начин се  молитвом обраћају и митар и фарисеј, фарисеј се молио Богу, благодарио што није као други људи, грешан, што није као цариник и тиме показао пример гордости, док је цариник показао пример смирења, а молитвом се обратио Богу да опрости грехе његове и покаже милост према њему грешноме. Нама људима није дато да говоримо о греху других људи, већ да у свему духовно живимо и све усмеравамо ка Богу и нека нам цариник управо буде пример смирења и покајања, а наше је да од Господа тражимо милост и опроштај за грехове, јер међу нама нико не живи а да нема греха.“

Scroll To Top
Descargar musica