Након више од две деценије – нови кров на Епархијском двору

Након више од две деценије чекања, стари Епархијски двор Епархије горњокарловачке у Карловцу добио је нови кров на обновљеном делу зграде у Мажуранићевој улици.

Стари Епархијски двор у Карловцу који се налази у Радићевој улици у строгом центру Града Карловца, сазидан је 1882. године а почетком двадесетог века, дозидано је крило зграде у Мажуранићевој улици. Кроз карловачку историју, поменута зграда имала је веома важан духовни, културни и просветни значај. Од 1947. до  1993. године, у њој се налазило седиште Епархије горњокарловачке.

Двор је девастиран и миниран 25. децембра 1993. године, услед ратних дешавања на овим просторима, а починиоци никада нису пронађени.

Обнова поненутог здања траје више од дестак година, и до данас су видљиви мали помаци. Финасије које се издавајају на нивоу Републике Хрватске, углавном из Министарства кулуре, веома су мала да покрију финасирање најмањег грађевинског захвата на Епархијској и црквеноопштинској згради. Такође, ситуација није ни мало боља на градском, а нарочито на регионалном нивоу, јер Град Карловац издваја врло мала финансијска средства.

Крајем марта месеца текуће године, на обновљеном делу Епархијског двора у Мажуранићевој улици, постављена је кровна конструкција, а постаљање црепа је тренутно у току. Поменути радови финасирани су средствима Министарства културе Владе Републике Хрватске и Министарства регионалног развоја и фондова Европске уније.

Scroll To Top
Descargar musica