Литургијска радост поводом празника Светог Данила Исповедника у Епархији горњокарловачкој

Православља исповедниче и добри архипастиру Цркве Христове, водитељу народа, блажени и победоносни светитељу оче Данило, удостојивши се венца вечног живота, моли Господа за спасење душа наших. (тропар, глас 8)

Светом архијерејском Литургијом у Саборном храму Светога оца Николаја Мирликијског Чудотворца у Карловцу, 27/9. фебруара 2021. године на којој је началствовао, Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим, торжествено је на нивоу Епархије горњокарловачке, прослављен Свети Данило исповедник, Епископ, учитељ, родољуб, пастир и добротвор свога народа и Епископије горњокарловачке.

Свечаним литургијским уношењем иконе, установљен је датум празновања Светог Данила Исповедника, а уједно и кроз њега и са њим страдална Епископија горњокарловачка се сећа свих оних који су сведочили име Божије, па чак и живот свој дали зарад Истине и чистоте вере Христове и тиме потврдили свој вечни живот.

Епископу г. Герасиму су саслуживали архимандрит Михаило (Вукчевић), архимандрит мр Наум (Милковић), протопрезвитер-ставрофор Јеленко Стојановић, протопрезвитер-ставрофор Радослав Анђелић и ђакон Будимир Кокотовић.

По заамвоној молитви, Епископ Герасим је освештао славски колач и кољиво у част Светог Данила исповедника и свих новомученика, мученика Епархије горњокарловачке.

Честитајући свим сабраним празник, владика Герасим је нагласио: „да је ово празник у коме прослављамо Светог Данила Исповедника на мјесном, локалном нивоу, а да поред њега празнујемо и славимо све оне који су пострадали за веру Православну и који су заједно са њим живели у периоду када није било лако и једноставно бити хришћанин. Православна црква живи и почива на крви мученика, моштима Светих отаца, апостола, пророка, јеванђелиста, исповедника и свих других који су угодили Господу, који су свој овоземаљски живот посветили Господу, а ми смо дужни да овде прослављамо њихом празник, да их празнујемо и славимо као светитеље. Свети отац Данило карловачки и плаштански живео је у периоду тешкога времена за Цркву Христову, јер је онда државни програм био да се по сваку цену Православље угуши, а сви православни да се поунијате. Владика Данило Јакшић није мученик, али је чувао чистоту вере и као таквог ми га празнујемо и славимо.” Говорећи о лику овога исповедника владика Герасим је истакао: „ исповедао је Господа и Васкрсење Његово, праву и чисту веру, а никада се није ни поколебао или посумњао у Христа, тако исто су посведочили и потврдили своју веру и игуман гомирски Симеон са својом братијом, свештеници са Жумберка Марко и Теодор који су отровани и ђакон Јанко који је свој живот окончао у тамници. Нека овај данашњи дан и празник укорени и учврсти наш православни народ у Епархији горњокарловачкој, да би ходили уским путем као што је то чинио Свети Владика Данило“.

Scroll To Top
Descargar musica