Крстопоклона недеља у Карловцу

Поклонимо се данас изнесеном Часном Крсту Христовом, и истински се развеселимо целивајући га у љубави. На њему добровољно распетог Господа замолимо, удостој и нас да се неосуђено поклонимо Часном Крсту Твом и дочекамо Твоје славно Васкрсење! (Стихира на поклоњењу Часном Крсту)

У Крстопоклону недељу, 04. априла 2021. године, а када се молитвено прославља Свети свештеномученик Василије Анкирски, Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим началствовао је светим Евхаристијским сабрањем у Саборном храму Светог Оца Николаја Мирликијског Чудотворца у Карловцу.

Преосвећеном Епископу г. Герасиму су саслуживали: протопрезвитер – ставрофор Радослав Анђелић, протопрезвитер Дарко Дугоњић и ђакон Будимир Кокотовић.

У својој архипастриској беседи Епископ Герасим је присутне поучио рекавши: „Трећа недеља у посту јесте посвећена Часном и Животворном Крсту Господњем, Својим распећен на Крсту, Господ је учинио да Крст постане пут Спасења и Васкрсења, а не извор смрти. Због тога је Крст Частан и Животворан, што је и јесте за нас најважније. Зато нам Господ у Јеванђељу говори и позива нас, никога не приморавајући, да ко хоће да иде за  Њим нека се одрекне себе, нека узме Крст свој и иде За мном, дакле, нема приморавања и терања на тако велики и страшан подвиг, тај пут је пут Господњи и пут светих, и тај пут је Јеванђелски, узак, али спасоносан. Зато нас Господ позива да се одрекнемо лажнога себе, јер када смо пали у грех непослушности и узели плод са дрвета познања добра и зла и ми смо заједно са Адамом пали у исти грех и одрекли се оног правога себе, онога правог истинског бића, које је од Господа створено, као сасуд Духа Светог, и прихватили нешто што није наше биће, прихватили смо нешто што је лажно, узели други идентитет. И управо Господ позива да се тога одрекнемо, себе, таквога себе, да разапнемо старог човека управо на Часноме Крсту и да у нама оживи онај истински Боголики човек, саздан по лику и обличју Божијем.“  

Scroll To Top
Descargar musica