Икона Богородице Тројеручице стигла на Кордун

Благословом Његовог Преосвештенства епископа горњокарловачког г. Герасима на празник св. Киријака Отшелника у Богородичин манастир стигла је икона Тројеручица са Свете Горе. Икона је молитвом хиландарског игумана о. Методија и хиландарског братства стигла на Кордун као благослов Свете Горе Атонске и манастира Хиландара. Од сада икона ће бити доступна за поклоњење свима вјернима и људима добре воље који желе доћи у манастир Богородице Тројеручице у Доњем Будачком.

О ИКОНИ:

Икона Богородице Тројеручице је најпоштованија икона у Хиландару и најзначајнија икона српског народа.
По предању припада реду нерукотворених икона или оних икона које је иконописао апостол и јеванђелист Лука, први сликар хришћанства. На њеној другој страни је насликан Свети Никола.
Икона је добила име у 8. веку. У то време се појавила иконоборачка јерес, а један од њених највећих противника је био Јован Дамаскин, тада још световњак. Зато што је писао против иконоборства, одсечена му је десна рука. Држећи одсечену у здравој руци, Јован Дамаскин се целу ноћ молио пред иконом Пресвете Богородице да му исцели руку како би наставио да пише о поштовању светих икона. И чудо се заиста догодило. У знак захвалности светитељ је дао златарима да искују руку од сребра и да је поставе на икону. Након чудесног исцељења Јован Дамаскин се замонаши.

Извор: http://manastirtrojerucica.blogspot.com/

Scroll To Top
Descargar musica