Епископ Херувим прославио крсну славу – Аранђеловдан

-Као пшеница што се са свих гора сакупи у један хлеб који се заједнички ломи тако и ми да се окупљамо на светој Литургији, сведочи Дидахи – Учење дванаесторице Апостола. Ова есхатолошка слика се и остварила 21. новембра 2018. године када света Црква литургијски и молитвено прославља Небеске и бестелесне силе на челу са Светим архангелом Михаилом.
У препуној капели Светог првомученика и архиђакона Стефана у Епархијском двору у Даљу, Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим је прославио крсну славу и имендан. Божанственом Евхаристијом је началствовао Његово Вископреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије, коме су саслуживали Епископ горњокарловачки г. Герасим и домаћин сабрања Епископ г. Херувим. Радост празника је посебно увеличао и Епископ бачки г. Иринеј који је узео молитвено учешће на светој Литургији.
Епископима су саслуживали архимандрити Герман Богојевић (Епархија канадска) и Наум Милковић (Епархија горњокарловачка), као и ђакон Предраг Јелић из Даља.
Светој Литургији присуствовали су представници друштвеног и политичког живота српске заједнице у Барањи: г. Војислав Станимировић, председник Главне скупштине СДСС, г. Милан Шапић, генерални конзул Републике Србије у Хрватској, г. Срђан Јеремић, председник Заједничког већа општина, г. Југослав Весић, начелник општине Ердут, г. Душан Јецков, начелник општине Негославци и други.
На литургијске возгласе и прозбе је својим умилним гласовима одговарала богословска омладина из више епархија Српске Цркве. После заамвоне молитве, уследило је освећивање славских обележја, колача, вина и жита, након чега је епископ Герасим у топлој и веома садржајној беседи, истичући значај Небеских сила и Светог арханангела Михаила, честитао владици Херувиму како крсну славу тако и имендан.
Радост празника и заједничарења је настављена за трпезом љубави у Епархијском двору у Даљу којој се придружио и Епископ зворничко-тузлански г. Фотије.

јереј др Марко Шукунда

Извор: Епархија осечкопољска и барањска

Scroll To Top
Descargar musica