Епископ Герасим у посети Петрињи

У петак 13. новембра текуће године, Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим обишао је радове на обнови храма Светог Спиридона Чудотворца у Петрињи. Након обиласка радова, Епископ г. Герасим је у капели парохијског дома осветио крст који ће бити постављен на звоник храма.

Градња старог храма Светог Спиридона Чудотворца, Епископа Тримитунског започела је 1783, а завршена је 1785. када је храм освештао Епископ Јован Јовановић. Прву обнову храм је доживио 1859. године по нацртима Фрање Клајна које је одобрило Царско-краљевско грађевно равнатељство у Загребу. Још увек је питање шта је обнављао, ако је судити по спољашњем изгледу храма, онда је вршио захвате на фасадама, али се сигурно зна да је извршио обнову звоника о чему сведочи завршетак са ренесансном латерном на чијем врху се налази јабука са крстом, а првобитни звоник је имао барокни завршетак. Иконостас старог храма је био барокно-класицистички подељен на 6 хоризонталлних зона са иконама, иконе на њему је насликао 1815. године Михаило Поповић из Оравице, ученик Павела Ђурковића. Зидове храма је осликао чувени сликар и декоратор Драгутин Инкиостри Медењак.
По налогу Усташког стана у Петрињи 1941. храм је у потпуности срушен. Са храмом је нестао сав непокретни и покретни инвентар, а остало је сачувано неколико икона, књига и предмета од метала.

Педесетак метара даље од првобитног храма 1976. године подигнут је нови храм. Пројекат је израдио Пројектни биро Српске православне цркве из Београда. Димензије храма биле су 8×19,08 m. Грађевинска дозвола за изградњу храма на кат. честици 1881/1 (426) к.о. Петриња издата је 16. 8. 1973. године, а издао је Секретаријат за управно правне послове и управни надзор Општине Петриња. У посљедњем рату на овим просторима 1991. године храм је срушен дотемеља ван ратних операција. Тада су уништене све преостале иконе и књиге.

Нова градња започета је 1994. године када су освештани темељи, али су радови прекинути 1995. године после операције етничког чишћења „Олуја. Зидове храма који су до тада подигнути срушиле су булдожерима петрињске градске власти у априлу 1997. године и тај простор претвориле у паркиралиште.

Пошто је храм уништен, за потребе вјерника некадашња дневна соба у парохијском дому преуређена је и врши улогу капеле посвећене Светом Спиридону.

Трудом Епископа горњокарловачког г. Герасима, протопрезвитера Саше Умићевић и верног народа парохије петрињске, 2019. године, освећени су темељи са нови храм који је делећи судбину народа овога краја страдао неколико пута.

Scroll To Top
Descargar musica