Епископ Герасим: Украјинска Православна Црква трпи терор који јој ускраћује основна људска права

Писмо Његовог Преосвештенства Епископа горњокарловачког г. Герасима Предсједнику Владе Републике Хрватске г. Андреју Пленковићу

У Карловцу  01. март 2023. године       

Уважени и поштовани господине предсједниче,

У данима у којима се налазимо, у првој недељи Великога и Часнога поста, која се још назива и Чиста недеља, јер се у молитвама и химнама које у ове дане проузносимо, ослушкују јецаји и вапаји душе која тражи милост, која се каје и моли за себе и за ближњег свога, не можемо, а да се још једном са тугом, али и са крајњом истинском жељом за миром не присјетимо страдања које је задесило Православну Цркву и народ на подручју Украјине.

Страдање Украјинске Православне Цркве не јењава у времену које је иза нас, а на жалост оно је данас још интензивније и подсјећа на ранохришћанске прогоне у првим вијековима хришћанства. Украјинска Православна Црква као једина канонска Црква трпи терор који јој ускраћује основно људско право које је изражено и у Повељи о темељним правима Еуропске уније, а које у глави II под насловом СЛОБОДЕ, чланак 10 – слобода мишљења, савјести и вјероисповјести, наводи да свако има право на слободу мишљења, савјести и вјероисповјести и да као такав сваки човјек има право појединачно или у заједници с другима, јавно или приватно, исказивати вјероисповјест или увјерења богослужењем, поучавањем, обичајима и обредима.

На подручју Украјине данас се врши системско одузимање храмова Украјинске Православне Цркве, забрана богослужења и вршења обреда. У земљи је на дјелу свеопшта антицрквена пропагандна кампања која превазилази мјере оне кампање која је у тамна времена овог свијета проводила комунистичка безбожна власт.

На ово обраћање Вама, подстакло нас је и писмо које нам је са молбом за молитвену подршку и подизање гласа у циљу одбране основних људских права и слобода и канонског Православља у Украјини, упутио Високопреосвећени Митрополит запорошки и мелитопољски господин Лука, који нас упознаје са стравичним размјерима прогона канонског Православља у Украјини.

 Од почетка оружаног сукоба 2022. године у Украјини до данас, насилним методама или као резултат незаконитих акција државних службеника, од Украјинске Православне Цркве одузето је преко две стотине и педесет богослужбених мјеста (храмова), а још стотину храмова је у процесу заплијене. У државном парламенту је већ регистровано неколико предлога закона који предвиђају забрану или суштинско ограничење права Украјинске Православне Цркве. Упоредо са тим, широм земље регионална и градска вијећа доносе одлуке о забрани функционисања парохија Украјинске Православне Цркве у својим регионима. Поред одузимања храмова и ускраћења права на богослужење, а самим тим и ускраћивања основних људских права и слобода, на снази су и одлуке о одузимању држављанстава дванаесторици Епископа, што је основни циљ за депортацију ван граница Украјине, а и полигон за могуће одузимање држављанстава и прогон десетинама других свештенослужитеља олтара Божјег на подручју под духовним старањем Украјинске Православне Цркве.

У овим моментима не само духовне распетости и страдања, већ и бивствене угрожености народа и Украјинске Православне Цркве која вијековима постоји и опстаје на том подручју, обраћамо се Вама као предсједнику Владе Републике Хрватске који има могућност да у Европском парламенту и институцијама надлежним за бригу о људским правима и слободама загарантованим у Повељи о темељним правима и људским слободама Еуропске уније и апелујемо на Вас да своје Еуропске колеге и ширу јавност упознате са и укажете на грубо кршење права на слободу савјести и вјероисповјести у Украјини, које се састоји у дискриминацији православног становништва и грубом кршењу њихових основних људских права.

Као што сте и сами упознати, Еуропска унија подржава начело ”недјељивости људских права и темељних слобода” чиме се обавезала поштовати и сматрати грађанска права једнако као и економска и социјална питања. Људска права везана су нераскидивом везом са миром и поштовање истих тих права и слобода питања су од васколиког значаја.

Управо ради тога, још једном апелујемо и молимо да колико је у Вашој моћи помогнете и о истом упознате надлежне еуропске институције са циљем очувања темељних људских права и слобода и да се исте заузму за поштовање истих, недозвољавајући да нешто што се правним насиљем изврши и опстане, јер оно што је насиљем створено, подложно је брзој разградњи и нестанку. Исто тако, потребно је заштитити сваког човјека, без обзира на било какву подјелу, јер ускраћивањем основних права долази до урушавања и уништавања традиционалних духовних вриједности и темеља на којима почивамо, а самим тим и до дехуманизације сваког појединца понаособ и народа у глобалу.

С надом и жељом да наш апел Вама уроди плодом, а са једним и јединим хуманим циљем – заштитом човјека и његових личних осјећања и права и успостављањем мира,

поздрављамо Вас са изразитим поштовањем,

 

ЕПИСКОП  ГОРЊОКАРЛОВАЧКИ 

Scroll To Top
Descargar musica