Епископ Герасим посетио Ново гробље у Београду

Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим посjетио Ново гробље у Београду и поклонио се гробовима Светих свештеномученика Стојана и Јована Горњокарловачких.

Одлуком Светог Архијерејског Сабора у мају 2022. године у Диптих Светих Српске Православне Цркве унијета су имена 73 свештенослужитеља из Епархије горњокарловачке пострадалих у току Другог светстког рата, међу којима су и свештеници Стојан Врањешевић и Јован Чакшираш. Протојереја Стојана Врањешевића одмах на почетку Другог светског рата хапсе усташе и одводе у сабирни логор на Лукама, одакле је измучен заједно са породицом интерниран у Београд. Упокојио се од последица мучења 20. јула 1942. године и сахрањен је на Новом гробљу у Београду (П-96, бр.395). Презвитер Јован Чакшираш, парох у Тоболићу ухапшен је средином априла 1941. године и одведен у Слуњски затвор. Од последица страховитих мучења, доживио је живчани слом и у бесвјесном стању интернира у Београд. Упокојио се од последица мучења 19. јуна 1941. године и сахрањен је на Новом гробљу (П-76, бр. 208).
Епископ Герасим обишао је и гробна места некадашњих свештенослужитеља Епархије горњокарловачке, протојереја-ставрофора Николе Т. Алагића, протојереја-ставорфора Николе Ерцеговца, протојереја-ставрофора Исака-Исе Пејновића, као и многобројних знаменитих Срба из Карловачког владичанства који почивају на Новом гробљу у Београду.

Scroll To Top
Descargar musica