Евхаристијско сабрање у Карловцу

У недељу 11. по Духовима, 05. септембра 2021. године, када молитвено прослављамо свештени спомен Светог свештеномученика Иринеја, Епископа Лионског и Светог мученика Лупа, Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки Г. Герасим служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Светог Оца Николаја Мирликијског Чудотворца у Карловцу. 

Преосвећеном Епископу Герасиму су саслуживали: протопрезвитер – ставрофор Радослав Анђелић, протопрезвитер Дарко Дугоњић и протођакон Небојша Анђић.

У својој беседи, верном народу, Епископ Герасим је рекао: Љубав по речима Светог апостола Павла, која се не горди, не надима, која прашта, која не тражи ништа своје, Љубав која све разуме, јесте суштина заједнице која је испуњена Духом Светим. И таква заједница јесте управо једно са Богом. Због тога ми треба да се трудимо да будемо они који ће носити љубав, љубав Христову у себи, и они који ће ту исту љубав ширити међу другима, јер та љубав ништа не тражи, прашта, и не горди се. Господ тражи од нас да будемо онакви какав је Он Сам према нама људима, ипак несавршени као људи, погрешимо, паднемо у грех, треба да и даље тражимо опроштај од Бога, да тражимо милост Његову, и управо по данашњој Јеванђелској причи, која нам говори о праштању, ми треба да опростимо и онима који према нама сагреше. И зато смо позвани да се угледамо на Спаситеља Христа, као на савршену Љубав, која је у Христу  спремна да опрости све што сагрешисмо ми према Њему и другима, зато морамо бити истинска деца Божија, пуна љубави и разумевања, пуна праштања, како желимо да се нама опрости, тако да, и ми будемо спремни другима опростити. Онима који данашњи дан на Цетињу  не разумеју и чине злим, и они који не разумеју оне који су вековима са њима, који су вековима у тој средини и ништа никоме на лоше нису учинили, као што су Митрополити црногорско – приморски, томе народу у Црној Гори, народу маломе, у чијој земљи се пројавило много Светитеља, треба показати љубав, опростити и молити се да Господ уразуми све оне који не разумеју и не прихватају жртву и љубав Цркве Христове и Митрополита црногорско – приморских.

Scroll To Top
Descargar musica