Дјеца Баније и Кордуна у посјети престолном граду Београду

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа горњокарловачког г. Герасима, дјеца са Баније и Кордуна, из мјеста погођених земљотресом, кренули су у посјету престолном граду Београду дана 04. јануара 2022. године.

Омладину и будућност наших крајева на путу је предводио свештеник Саша Лончина, заједно са учитељицом српског језика, госпођом Сенком Цревар.

Стигавши на своје одредиште у поподневним часовима истог дана, госте из Епархије горњокарловачке дочекала је госпођица Сања Лакић, народни посланик у Скупштини Републике Србије, а ученицима је добродошлицу пожелио и замјеник градоначелника града Београда, господин Горан Весић, који је путнике са Баније и Кордуна угостио у познатој београдској четврти Скадарлија.

Следећег дана, у јутарњим часовима, ученици заједно са својим менторима имали су прилику прошетати градом Београдом, обићи познати трг Славија и упутити се ка храму Светог Саве на Врачару, гдје их је домаћински и са љубављу угостио Његова Светост Патријарх српски Г.Г. Порфирије.

Обишавши велељепни храм Светог Саве на Врачару са чијим историјатом их је упознао протођакон Младен Ковачевић, приређена је Трпеза Љубави у светосавском дому поред Храма Светог Саве. Након Трпезе Љубави, Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије, поделио је Божићне пакетиће ученицима из места погођених разорним земљотресима на Банији и Кордуну, а ученици су Његовој Светости уручили пригодан поклон у знак захвалности за сву несебичну љубав и пастирску бригу које је исказивао у најтежим моментима земљотреса, а тако и данас.

У поподневним часовима, ученици су посјетили зграду Владе Србије, гдје су обишли собу са поклонима, салу за сједнице Владе Србије и на крају Прес салу у којој их је угостила премијерка Ана Брнабић и уручила им пригодне поклоне.

У наставку, ученици су посјетили Музеј Николе Тесле који је данас по свему јединствена институција науке и културе у Републици Србији, а и у свијету. Једини је музеј који чува оригиналну и личну заоставштину Николе Тесле.

За крај другог дана посјете, за госте са Баније и Кордуна приређена је вечера у Земуну, на којој су ученици имали прилику упознати велику добротворку родом са Баније, госпођу Загорку Балтић, као и познатог спортисту Милана Борјана, рођеног у Далмацији, а данас настањеног у Београду.

Последњег дана посјете Београду 06. јануара 2021. године, Предсједник Србије Александар Вучић организовао је божићни пријем и уручио пригодне поклоне дјеци са Баније и Кордуна, након чега су ученици кренули пут својих домова како би са својим породицама дочекали Рођење Господа и Спаситеља нашег Исуса Христа.

Јереј Саша Лончина

Scroll To Top
Descargar musica