ВАСКРСШЊЕ СЛОВО

Устани Боже, суди земљи,

јер ћеш Ти наследити у свима народима (Пс. 81, 8)

Прошавши свештени период Великог поста стигли смо до самог славног Васкрсења Христовог, Празника над празницима и Славља над слављима. Током овог периода, који врхуни у Страсној седмици, имали смо прилике да се на богослужењима напајамо из неисцрпне ризнице богослужбене химнографије. Кроз сва богослужења провејава покајни, крсно-васкрсни карактер. Она и завршавају Крстом, али управо кроз Крст дође радост свему свету. Ова богослужења нису само пуко понављање историјских чињеница (догађаја) везаних за Христово страдање, већ је њихов циљ да, учествујући у њима, сваки верник проникне у Тајну Христовог страдања, не би ли тако, поставши заједничари смрти Његове, постали заједничари и Васкрсења Његовог.

Христа на Крсту ради нас умрлог, смрт није могла да држи у својој власти. Он силази у ад да и тамошњи чују благу вест (= еванђеље), да и њих ослободи окова смрти. Покидавши тако окове смрти и васкрснувши, Он свакоме телу (човеку) отвара пут у Васкрсење (Литургија Св. Василија Великог). То и такво Васкрсење, и ту Победу и ми данас ишчекујемо, том животу се и ми радујемо. Христос из послушности према Оцу страда, бива разапет. Тако и ми требамо наша страдања, када нас свет разапиње, да прихватамо у послушности према Богу као Његову вољу и допуштење које се увек даје ради нашега спасења.

Крст нас подсећа на страдање, али нас опомиње и на искушење. Време поста пак, често представља и повећан број искушења. Ове године смо суочени са појавом пандемије изражене корона вирусом. Наша вера, али и наша бића уопште, стављени су на испит, и то управо преко невидљиве честице вируса. Коначно, видимо колико је човек несавршен, и да ни једна технологија, идеологија или било шта друго није у могућности да нас сачува као Бог наш. Такође, по ко зна који пут, суочени смо са истином да смо пред вољом Господњом немоћни. Господ опет помеће језике онима који су почели да граде вавилонску кулу, и као да нам поручује: “Човече, без мене не можете ништа чинити”.

Над нашом свакодневицом надвио се облак тескобе и забринутости. Речи Христове: Не бој се мало стадо, понављам и ја, као Ваш архипастир: Не бојте се јер Васкрсе Господ, смрћу смрт уништи, а нама дарова живот вечни, јер ако је Он уз нас ко ће против нас? Нека све нас у овим тешким тренуцима управо чињеница Васкрсења Христовог држи непоколебљивим и храбрим, јер ништа, па ни овај облачак који се надвио над нама, не може затамнити светло Христовог Васкрсења.

Васкрсли Христос је једина новина под Сунцем, јер је устао из мртвих, и једино та новина постаје наш гарант за гресима заокупљену и оптерећену душу, и за напаћено тело наше. Својим Васкрсењем Христос је свима нама пружио наду и могућност да и ми саваскрснемо са Њим.

Васкрсли Христос нашу људску својственост и безнадежност испуњује надом и радошћу. Наше предрасуде ништавне су пред Богом, јер што је људима немогуће, Богу је могуће (Мт. 19, 26).

Васкрсења је дан, просветимо се народи, Пасха Господња, Пасха; од смрти к животу и са земље ка Небесима, Христос Бог нас преведе, док певамо победничке песме. (Васкршњи канон, прва песма).

Уз жељу да Господ у сваком нашем и Вашем срцу васкрсне живот, слободу, љубав, здравље и мир, поздрављамо Вас, Ваше домаће цркве- породице, честитајући Вам овај најрадоснији хришћански празник, речима које живот значе:

ХРИСТОС ВАСКРСЕ ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!

Ваш молитвеник пред Васкрслим Господом

Г Е Р А С И М

ЕПИСКОП ГОРЊОКАРЛОВАЧКИ

Scroll To Top
Descargar musica