Владика Герасим у обиласку петрињске, глинске и топличке парохије

У сриједу, дана 26. априла 2023. године Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим обишао је грађевинске радове на парохијама петрињској, глинској и топличкој у Архијерејском намјесништву карловачком.

У Петрињи, владика Герасим обишао је радове на храму Светог Спиридона Чудотворца и парохијском дому. Храм Св. Спиридона Чудотворца у Петрињи – На мјесту некадашњег храма минираног 1991. године, изграђује се нови храм који се налази у завршној фази радова. Ускоро се очекује почетак радова на изради фасаде. Парохијски дом у Петрињи – Зграда парохијског дома у Петрињи тешко је оштећена у земљотресу због чега је категоризована као објекат са високим степеном оштећења. Након што је Министарство просторног уређења, градитељства и државне имовине донијело ријешење о обнови, ускоро се очекује почетак радова на цјеловитој обнови, а која ће бити финансирана од националних средстава Р. Хрватске.  По завршеном обиласку Владика Герасим заједно са петрињским парохом протопрезвитером Сашом Умићевићем упутио се у обилазак храма Св. Оца Николаја на градском гробљу гдје се тренутно се изводе радови на конструктивној обнови храма. Будући да храм представља појединачно заштићено културно добро Р. Хрватске, сви радови се изводе према строгим упутствима и надзором Министарства културе. Након тога посјећен је и храм Св. Пророка Илије у Блињи на коме се изводе радови на конструктивној обнови храма.

У Глини Преосвештени епископ је обишао радове на конструктивној обнови храма Рођења Пресвете Богородице и парохијског домa. Сви радови се такође изводе према строгим упутствима и надзором Министарства културе.

Након посјете Петриње и Глине, владика се упутио у Вргинмост где је обишао новоподигнути храм Сабора Срба Светитеља. Поставњем икона и кандила на иконостас, те алсфалтирањем пјешачких и саобраћајних површина као и постављањем расвјете у порти уређење храма је приведено крају. 

Scroll To Top
Descargar musica