Велико освећење храма српских светитеља у Вргинмосту

У недељу 10. септембра 2023. године, када молитвено прослављамо Сабор Срба Светитеља, преподобног Мојсија Мурина и преподобног Саву Псковског, Његово Преосвештенство Епископ горњкарловачки Г. Герасим и Његово Преосвештенство Епископ далматински Никодим осветили су храм посвећен Сабору Срба Светитеља у Вргинмосту.

У наставку чина освећења служена је Света Архијерејска Литургија којом је началствовао Епископ далматински Никодим, уз саслужење епископа Герасима и свештенства епархије горњокарловачке и далматинске.

Након завршене Свете Евхаристије, Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки Г. Герасим уручио је захвалнице свима онима који су показали безрезервну љубав, те духовну и материјалну помоћ при обнови и изградњи храмова, парохијских домова и других црквених објеката. 

По уручењу захвалница, епископ Герасим је за изразиту ревност у свештенопастирској служби и савјесно извршавање свих повјерених му дужности у служби Свете Цркве Христове, протопрезвитера Милу Ристића одликовао достојанством протопрезвитера – ставрофора. 

Из бесједе епископа Герасима: 

По милости Божијој и благодаћу Духа Светога данас смо се сабрали овде да благословимо и осветимо овај новоподигнути храм посвећен свим српским светитељима. Храмове Божије подижемо да би се у њима приносила Света Евхаристија, путем које бисмо се сједињавали са Господом и Спасом нашим Исусом Христоом. У Вргинмосту није било храма до сад, а са овим који је посвећен Сабору Срба Светитеља постао је јединствен у српској православној цркви, овим празником ми прослављамо све угоднике Божије из реда српског народа почевши од Светог Саве па до данашњег дана, са мноштвом мученика и исповједника…

Scroll To Top
Descargar musica