GRAFIČKA MAPA: U spomen hramu Sv. Nikole
 

Nekoliko uvodnih reči i blagoslov za grafičku mapu Đorđa Petrovića

Nepobedivost svetinje i lepote
Saborna crkva svetog Nikole u Karlovcu (17
85) doživela je veliku tragediju pošto je 1991. godine minirana, te tako na žalost i danas stoji, kao otvorena duhovna rana u središtu Eparhije gornjokarlovačke. Svojim stradanjem, hram svetog oca Nikole pridružio se stradanju sveštenomučenika Save Gornjokarlovačkog i horu jadovskih i glinskih mučenika, ali je i u ovom svom uniženom stanju ostao veliki spomenik pobede svetosti i lepote nad silama sveta i destrukcije.

Čini nam se da je upravo tu dimenziju video i akademski slikar Đorđe Petrović, koji je slikajući razrušeni hram svetog oca Nikole - svojim potresnim grafikama razrušene crkve - kroz borbu tame i svetlosti u njima dočarao pobedu svetlosti. U njegovim grafikama vidimo dostojanstvo i lepotu stradanja, jer je to jevanđelsko stradanje u svetosti i istini - koje neminovno vodi svome konačnom i trijunfalnom proslavljenju.

Kada je veliki Dostojevski govorio da će lepota spasiti svet, on je upravo mislio na tu lepotu, koja je umivena svetošću i istinom. Takva lepota koju je nosio i nosi u sebi hram svetog oca Nikole u Karlovcu, i u svome raspeću i poniženju ostaje svedok te pobede lepote i svakoga duhovno živoga posmatrača prosto poziva da mu pristupi i da mu svojim ubrusom ljubavi i saosećanja olakša trenutak stradanja.

Akademski slikar Đorđe Petrović je upravo jedan od tih ljudi, koji je tako pristupio uniženoj, ali nepobedivoj lepoti svoga i našega hrama svetog oca Nikole i svojim grafikama sačuvao od zaborava trenutak njegovog stradanja, ali se istovremeno i mnogo više njima ugradio u temelje obnove ovog divnog Hrama-Mučenika svetog Oca Nikole u Karlovcu.

S blagoslovom
                                                                           
         Episkop dalmatinski i
                                                                       
     administrator gornjokarlovački
                                                                  
                       +Fotije

   
 
 
 
 

[novosti] [eparhija] [sv.sava gk] [episkop] [istorija] [manastir]
[
publikacije] [adresar] [riznica] [apel] [linkovi]

Ћирилица

Copyright © 2003, 2004 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio