Parohija Kostajnička

U Kostajnici je postojala jedna od najstarijih monumentalnih crkava gornjokarlovačkog vladičanstva, posvećena Sv. Arhangelima Mihailu i Gavrilu. Starija je bila od plaščanske katedrale Danila Jakšića kao i od crkava u Karlovcu i Rijeci. Većih spoljnih dimenzija, a iznutra jedna od najuređenijih, još uvijek je ostala u živom sjećanju mnogih savremenika i žitelja Kostajnice.

Na jednom kamenu zapadnog zida bila je urezana 1733. godina, što se uglavnom smatra datumom  kad je sagrađena. Međutim,  Ljuba Stojanović u petoj knjizi Starih srpskih zapisa, navodi da je 1703. godine u Kostajnici već postojala crkva Sv. Arhangela Mihaila i Gavrila, ali tada manja, možda drvena. Gradnju ove prvobitno manje opravdano je povezati sa ličnošću i radom mitorpolita Atanasija Ljubojevića ( 1688-17129, crkva iz 1703. godine. Stara crkva Sv. Arhangela građena je u baroknom stilu. Bila je impozantnih dimenzija. Zvonik, koji je na određenoj visini prešao u oktogonalni oblik i završava se sa originalnom kupolom, navodi posmatrača na pomisao da je arhitekta ovu građevinu projektovao pod uticajem islamske arhitekture. Taj čudni zvonik po izgledu imao je nešto nalik na arhitekturu minareta. Kad je radi gradnje nove crkve 1970. godine, trebalo očistiti temelje i ostatke starih zidova, sjevernu stranu u visini od 3 metra radnici su teškom mukom rušili čitavih nedelju dana. Valja napomenuti i to da su temelji sa drenažnim kanalima potpuno cijeli, a uspomene radi ostavljen je zapadni zid u visini 5 metara, kao osnova tog čuvenog zvonika.

Po sličnostima sa nekim ikonama na ikonostasu crkve sv. Petra i Pavla na kostajničkom groblju, koja je takođe 1941. godine do temelja porušena, izgleda da je i ikone stare crkve živopisao jerođakon Avram, jer na ikoni raspeća hristovog u grobljanskoj crkvi bilo je zapisano: « Ispisasja mnoju grješnim Avramom jerođakonom v ljeto 1755 noembra 10 ». Profesor Ivan Bah mišljenja je, međutim da je ikonostas u crkvi Sv. Arhangela uglavnom djelo slikara Vasilija Romanoviča, koji je bio rodom iz Ukrajine, a slikarstvo učio u Kivopečerskoj lavri.

Godine 1941. je potpuno uništen. Ikonostas je raskomadan, a same ikone prenesene su bile u jedan magazin u gornjem gradu Kostajnice, zajedno sa mnogim predmetima iz crkve. Sve ovo kao i «sedamdeset komada ikona na drvetu različite veličine, većim dijelom s ikonostasa u porušenoj pravoslavnoj crkvi u Kostajnici, 1942. godine profesor Vladimir Tkalčić je prenio u Hrvatski državni muzej u Zagrebu.

Po povratku iz izbjeglištva 1945. godine poč. Protojerej Jovan Rajačić je iz pomenutog muzeja prenio sačuvanih 9 ikona. 

::..::

    
CRKVIŠTE CRKVE VAZNESENJA HRISTOVOG
( nepoznato - 1941.)

::..::

     
CRKVA ROĐENJA PRESVETE BOGORODICE IZ 18. VIJEKA
obnavljan 1964. - danas u lošem stanju

 


Crkva Sv. Arh. Mihaila i Gavrila u Kostajnici


Parohijski dom u Kostajnici


 
   

[novosti] [eparhija] [sv.sava gk] [episkop] [istorija] [manastir]
[
publikacije] [adresar] [riznica] [apel] [linkovi]

Ћирилица

Copyright © 2003, 2004 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio