Парохија Госпић

Храм Св. великомученика Георгија у Госпићу је подигнута 1785-1790 године. Обновљена је 1903. године и освећена 27. на дан Св. Петке. Осветио је епископ Михајило Грујић.  У Госпићу као парохијски свештеник служио је прото Милутин Тесла, отац Николе Тесле, рођен у Радучу 1819. године, умро у Госпићу 1879. године. Прото Милутин био је ожењен Ђуком ћерком грачачког проте Николе Мандића. Ђука је рођена 1822. године, а умра је 1892. године у Госпићу. Очи јој је склопио одани син Никола, који је родитељима подигао достојан споменик на гробљу у Госпићу.

Црква Св. великомученика Георгија у Госпићу уништена је у току Другом свјетског рата. У Госпић долази 05. јуна 1961. године долази свештеник Јован Обреновић, рођен 21. фебруара 1910. године у Доњој Велеши (Банија).

Прота Јован покреће обнову цркве у Госпићу 18. априла 1962. године, а 04. октобра 1964. године је извршио свечано освећење Епископ горњокарловачки Господин Симеон са двадесет (20) свештеника уз присуство великог броја вјерника.

Основа цркве и зидови су у барокном стилу, а торањ је у српско-византијском стилу, иконостас је био у стилу средњовјековних фресака српских манастира, а иконописао га је академски сликар проф. Милован Арсић из Београда.

Храм је током 1992. године срушен до темеља, а на мјесту храма је изграђено пракиралиште.  У том периоду срушен је и парохијски дом.

    
Умјесто цркве            Парохијски дом

 

Девастирано гробље у Госпићу

                

                 

 

 
   

[новости] [епархија] [св.сава гк] [епископ] [историја] [манастир]
[публикације] [адресар] [ризница] [апел] [линкови]

Latinica

Copyright 2003 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio