Pismo Predsednici Vlade Republike Hrvatske
i Jadranki Kosor

* 25. 12. 2009 god.

Poštovana gospođo Kosor,

Ovih dana pred sam Božić, koji je sa pravom nazvan praznik Mira i dobre volje među ljudima, iznenadila nas je i uznemirila vest o osnivanju udruženja građana pod nazivom «Hrvatska pravoslavna zajednica» u Ogulinu.

Na sajtu ove zajednice u osnivanju, prvo što upada u oči je činjenica, da oni bespravno koriste sliku srpskog pravoslavnog manastira Gomirje. Manastir Gomirje su osnovali monasi iz manastira Krke 1600. godine i od tada je on duhovni centar pravoslavnih Srba Gorskog Kotara.

Pored fotografije manastira Gomirje na sajtu ovog udruženja građana u osnivanju, nalazi se i slika jednog od najvećih svetskih naučnika Nikole Tesle (1856-1943), koji je, kao što je dobro poznato, bio sin srpskog pravoslavnog sveštenika iz Smiljana, Milutina Tesle. Kojim putem i iz kojeg razloga su ove fotografije postale zaštitini znak ovog udruženja uopšte nije jasno, pošto oni sami sebe u osnivačkom tekstu nazivaju Hrvatima pravoslavne vere.

Uz ovaj pokušaj prisvajanja ili zadobijanja lažnog identiteta veoma je diskutabilan i naziv «pravoslavni» koji ovo udruženje koristi u svome nazivu. Dužnost nam je da podsetimo da neko postaje pravoslavan, ne biološkim rođenjem nego svetim krštenjem i to iskuljučivo u jednoj od kanonskih i priznatih Pravoslavnih Crkava, što se za pripadnike ovog udruženja ne može sa sigurnošću tvrditi.

Pored gore navedenog, ukazujemo i na činjenicu koja otkriva i pokazuje istorijsko poreklo ovog udruženja u osnivanju, a to je da se ono vezuje za fašističku i ustašku tvorevinu NDH. U NDH je 1942. godine zloglasni Ante Pavelić formirao tzv. «Hrvatsku pravoslavnu crkvu» sa ciljem konačnog uništenja Srba u Hrvatskoj, kao i Srpske Pravoslavne Crkve. Ova činjenica i pozivanje ovog udruženja, na taj najmračniji period novije istorije Hrvatske, izaziva veliku uznemirenost među vernicima i pripadnicima srpske zajednice u Hrvatskoj. Duboko u sećanju srpskog naroda u Hrvatskoj još žive stratišta i jame nevinih, da podsetimo samo na Jadovno, Glinu, kao i na najveći koncentracioni logor u ovom delu Evrope, Jasenovac. Na tim mestima su stradali nevini ljudi samo zato što su bili pripadnici druge vere i druge nacije, a među njima svakako su bili najbrojniji pravoslavni Srbi.

Ako bi ovo udruženje bilo nosilac i zagovornik ideologije iz tog vremena i tog «aveta iz prošlosti» onda je jasno da za mnoge ljude u Hrvatskoj uskoro neće biti mira, već se pre nazire perspektiva tame i zlokobnih vremena, što bi svakako dovelo u pitanje evropsku i demokratsku budućnost Hrvatske.

Zapanjujuća je činjenica da ovo udruženje svoj idnetitet i svoje postojanje u startu temelji na negaciji drugih. To se u konkretnom slučaju odnosi na Srbe i Srpsku Pravoslavnu Crkvu u Hrvatskoj, uprkos činjenici da Srbi vekovima žive na ovom prostorima, te da su oni u mnogim oblastima politike, filosofije, kulture i nauke dali neizmeran doprinos razvoju Republike Hrvatske i tome da ona danas bude na vratima ulaska u demokratske zemlje Evropske Unije.

Ako, bilo pojedinac ili neko udruženje građana, svoje postojanje temelji na negaciji drugog i drugačijeg, onda se to ne može nikako definisati osim kao «duhovni i kulturni terorizam» koji je zabranjen u demokratskoj Evropi. Organizacije sa sličnim programom ne mogu biti zvanično registrovane u evropskim državama. Tako nešto, koliko znamo, propisuje i predviđa Ustav kao i zakoni Republike Hrvatske.

Mi kao predstavnici Srpske Pravoslavne Crkve i služitelji Jevanđelja Hristovog, podsećamo sve, da je Jevanđelje Hristovo Jevanđelje ljubavi. U Jevanđelju oni ljudi, koji kažu da veruju u Boga, a mrze bližnjeg svoga nazivaju se lažnim hrišćanima i njihova vera lažnom verom (1. Jn. 4, 20). Bez obzira kako se mi spolja deklarisali, istinitost svoje vere u Boga proveravamo svojim odnosom prema bližnjima i prema svim ljudima. To znači da bilo kada, ako odstupamo od zakona ljubavi, odstupamo od samog Boga i od zajednice sa Njim, a to je put koji nas ne vodi spasenju već tragediji i zlu.

Poštovana gospođo Kosor, ovo kratko pismo Vam upućujemo sa najboljim namerama, da Vas kao Predsednicu Vlade Republike Hrvatske upoznamo sa pojavom jednog ovakovog udruženja, koje asocira na najmračniji period novije istorije u Hrvatskoj.

Vi ste trenutno po funkciji najodgovorijna ličnost u Republici Hrvatskoj za očuvanje mira, reda i demokratije, pa Vam se obraćamo da svojim autoritetom i vlašću zaštitite pravoslavne Srbe i Srpsku Pravoslavnu Crkvu i njihov kulturni i duhovni identitet, koji preti da bude napadanut, što bi dovelo u pitanje i sam opstanak Srba u Republici Hrvatskoj.

S poštovanjem,

Episkop gornjokarlovački g. Gerasim

Episkop dalmatinski g. Fotije

Dostaviti: 1. Svetom Arh. Sinodu SPC, Beograd, 2. Predsedniku R. Srbije g. Borisu Tadiću, 3. Ministarstvu kulture – Zagreb, 4. Ministartsvu vera R. Srbije, 5. Predsedniku Vlade R. Srpske, 6. SNV – Zagreb, 7. Savetu nacionalnih manjina – Zagreb

 

 
   

[novosti] [eparhija] [sv.sava gk] [episkop] [istorija] [manastir]
[
publikacije] [adresar] [riznica] [apel] [linkovi]

Ћирилица

Copyright © 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio