Upokojio se u Gospodu Patrijarh srpski G. G. Pavle

Danas, 15. novembra 2009. godine, u 10,45 časova, na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, poslije primanja Svete Tajne Pričešća, upokojio se u Gospodu Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački,
Patrijarh srpski G. G. Pavle.

Saopštenje za javnost o sahrani
Blaženopočivšeg Patrijarha srpskog G. Pavla

* 16. 11. 2009 god.

Njegovo Preosveštenstvo Episkop bački G. Irinej, u ime Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve, poslije vanredne sjednice u nedjelju uveče u Patrijaršijskom dvoru saopštio je javnosti nekoliko pojedinosti u vezi sa opijelom Blaženopočivšeg Patrijarha Pavla. Vladika bački G. Irinej je saopštio da se Sveti Sinod na sjednici pozabavio pojedinostima koje su striktno propisane u ovakvim prilikama.

Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski G. Amfilohije obavljaće dužnost mjestobljustitelja patrijaraškog trona, a na vanrednoj sjednici Svetog Sinoda imenovan je i odbor za sahranu koji će u ponedjeljak održati sastanak sa početkom u 10 časova. Svi detalji vezani sa opijelo i sahranu će biti definisani na toj sjednici. U odbor ulaze svi članovi Svetog Sinoda, određeni Arhijereji, vikarni episkopi, sveštenici i petorica predstavnika Države - koji će biti imenovani iz kabineta predsjednika Srbije, resornih ministarstava vjera, spoljnih i unutrašnjih poslova.

Patrijarh Pavle će biti sahranjen u četvrtak, 19. novembra, u manastiru Rakovica, po ličnoj želji pismeno izraženoj u testamentu Blaženopočivšeg Patrijarha koji je pročitan na vanrednoj sednici Svetog Sinoda, a mjesto opijela, molitvenog ispraćaja, biće Hram Svetog Save, a po potrebi, možda i trg Svetog Save ispred Hrama.

Na kraju, Vladika Irinej se zahvalio medijima na pažnji koja je posvećena ovom događaju i zamolio da odgovorno izvještavaju o svemu, ali da informacije traže i dobijaju od unapred određenih lica, a da se razna i nezvanična nagađanja ne uzimaju u obzir.

Mitropolit crnogorsko-primorski G. Amfilohije izjavio je da je Njegova Svetost Patrijarh Pavle sav svoj život posvetio službi Bogu i svome rodu i sebe ugradio u život naše crkve i našeg naroda. „Njegovo osnovno životno načelo je bilo da smo mi kao ljudi saradnici Božji, da smo prizvani da činimo saglasno svome znanju onoliko koliko možemo, koliko nam je Bog dao darova i snage". „Gospod ga je prizvao na tron svetoga Save u vrijeme godina nemira, sukoba, građanskog rata. Mirne duše se može zaključiti da je Gospod upravo izabrao njega ispunjenog dubokom vjerom, povjerenjem u Boga, čistotom, savesti, ljubavlju i dobrotom", rekao je Visokopreosvećeni Mitropolit.

Mitropolit Amfilohije je istakao da je Blaženopočivši Patrijarh Pavle „časno i dostojanstveno iznio teški krst srpskog patrijarha kao rijetko ko u našoj prošlosti". „Molimo se Gospodu da upokoji našega duhovnog oca patrijaraha srpskog Pavla i da ga prizove u svoje naručje zajedno s njegovim imenjakom apostolom naroda Pavlom i svima arhiepiskopima pećkim koji su prije njega nosili krst svetosavske crkve", zaključio je Mitropolit crnogorsko-primorski, koji je na sinoćnjoj sednici Sinoda izabran za mjestobljustitelja - čuvara patrijaraškog trona.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je upokojenje srpskog Patrijarha Pavla izuzetno težak gubitak za srpski narod, državu i Srpsku Pravoslavnu Crkve i da je ovo trenutak kada nam je više nego ikad potrebno jedinstvo. „On je bio ličnost poštovana od predstavnika svih vjera i svih konfesija, bio je poštovan i od ruskog i vaseljenskog patrijarha i od rimskog pape, najviših vjerskih predstavnika Protestantske crkve, zbog toga što je vjerovao i ponašao se tako kako je vjerovao", rekao je Predsednik Tadić.

Predsednik Srbije je istakao da jedna misao Patrijarha Pavla ostaje „kao zavjet svim građanima Srbije u vremenima koja jesu i koja dolaze - da se ne branimo od tuđeg zla nego od zla u sebi". „To je Patrijarh Pavle govorio u teškim vremenima devedesetih godina i to, kao i njegova skromnost i jednostavnost, treba da ostanu čvorišna mjesta i u našoj istoriji u budućnosti", rekao je srpski predsjednik.

Predsednik Srbije naglasio je da će država učiniti sve da sam čin odlaska srpskog Patrijarha bude obelježen na dostojan način i da će pružiti svaku podršku SPC u ovim danima. „Građani Srbije su suočeni s jednim velikim gubitkom, ali upravo je Patrijarh Pavle bio ona ličnost u našem narodu koja je svojim djelom, teološkom misli i ponašanjem oličavao jedinstvo. Ovo je trenutak u kome nam je jedinstvo potrebno više nego ikad", poručio je Tadić.

http://www.spc.rs/

 

 
   

[novosti] [eparhija] [sv.sava gk] [episkop] [istorija] [manastir]
[
publikacije] [adresar] [riznica] [apel] [linkovi]

Ћирилица

Copyright © 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio