Разбијен аутомобил свештеника у Плашком

* 09. 10. 2009 год.

У ноћи између 08. и 09.октобра 2009.год. када Република Хрватска празнује Дан неовисности" у древном седишту горњокарловачких Епископа у Плашком, разбијен је аутомобил православног свештеника јереја Саше Умићевића. Аутомобил је био паркиран у дворишту парохијанина који је хтео заштитити возило свог свештеника, што није спречило оне који су на тај начин хтели показати да православни свештеник није добродошао у ово већински српско место.

Није у питању криминално дело ситних крадљиваца, него смишљено застрашивање младог и тек постављеног свештеника на парохију плашчанску и застрашивања српског становништва у Плашком, знајући према оној јеванђелској, да ако ударе пастира и стадо ће се његово разбежати (Мт. 26,31).

Не би се усудили на ово недело да није општинске власти која очигледно и са врло јасном намером штити виновнике овог напада што показује и изјава прочелника Општине Плашки господина Шушњића да је имао сазнања да ће се овај напад догодити а пошто су страдала и два возила која су се налазила у истом дворишту, горе поменути господин је изјавио да та возила не би била нападнута да се ту није налазио аутомобил православног свештеника. Вероватно истом циљу служе и покушаји ометања наставе православне веронауке и наговарања родитеља и деце да уместо православне, похађају католичку верску наставу. Будући да актуелна власт овакве случајеве не санкционише, са разлогом се питамо ко је њихов идеолог и који је њихов крајњи циљ?

Принуђени смо обратити се свим релевантим међународним институцијама и хитно затражити да подузму све како би се нашим верницима омогућило слободно изражавање најосновнијих људских права гарантованих свим међународним уговорима и законима. Пут Републике Хрватске ка европским интеграцијама требао би остати затворен све до оног тренутка док се употпуности не зауставе сви организовани напади на православне храмове и свештенике, застрашивања православних верника, смишљени казнени прогони због наводно почињених злочина и сл. Уколико актуелна власт не може или не жели осигурати миран и толерантан суживот и сигурност свих грађана, тада би међународна заједница хитно требало да се позабави овим проблемима и подузме све како би се нашим верницим обезбедили најосновнији услови за живот.

Ови синхронизовани и организовани напади широм Епархије горњокарловачке, неће поколебати српски народ да остане и опстане на својим вековним огњиштима, али и да се свим правним средствима избори за свој живот и будућност своје деце.


[новости] [епархија] [св.сава гк] [епископ] [историја] [манастир]
[публикације] [адресар] [ризница] [апел] [линкови]

   

Latinica

Copyright 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio