Razbijen automobil sveštenika u Plaškom

* 09. 10. 2009 god.

U noći između 08. i 09.oktobra 2009. god. kada Republika Hrvatska praznuje „Dan neovisnosti" u drevnom sjedištu gornjokarlovačkih Episkopa u Plaškom, razbijen je automobil pravoslavnog sveštenika jereja Saše Umićevića. Automobil je bio parkiran u dvorištu parohijanina koji je htjeo zaštititi vozilo svog sveštenika, što nije spriječilo one koji su na taj način htjeli pokazati da pravoslavni sveštenik nije dobrodošao u ovo većinski srpsko mesto.

Nije u pitanju kriminalno djelo sitnih kradljivaca, nego smišljeno zastrašivanje mladog i tek postavljenog sveštenika na parohiju plaščansku i zastrašivanja srpskog stanovništva u Plaškom, znajući prema onoj jevanđelskoj, da ako udare pastira i stado će se njegovo razbježati (Mt. 26,31).

Ne bi se usudili na ovo nedjelo da nije opštinske vlasti koja očigledno i sa vrlo jasnom namerom štiti vinovnike ovog napada što pokazuje i izjava pročelnika Opštine Plaški „gospodina“ Šušnjića da je imao saznanja da će se ovaj napad dogoditi a pošto su stradala i dva vozila koja su se nalazila u istom dvorištu, gore pomenuti „gospodin“ je izjavio da ta vozila ne bi bila napadnuta da se tu nije nalazio automobil pravoslavnog sveštenika. Vjerovatno istom cilju služe i pokušaji ometanja nastave pravoslavne veronauke i nagovaranja roditelja i djece da umjesto pravoslavne, pohađaju katoličku vjersku nastavu. Budući da aktuelna vlast ovakve slučajeve ne sankcioniše, sa razlogom se pitamo ko je njihov ideolog i koji je njihov krajnji cilj?

Prinuđeni smo obratiti se svim relevantim međunarodnim institucijama i hitno zatražiti da poduzmu sve kako bi se našim vjernicima omogućilo slobodno izražavanje najosnovnijih ljudskih prava garantovanih svim međunarodnim ugovorima i zakonima. Put Republike Hrvatske ka evropskim integracijama trebao bi ostati zatvoren sve do onog trenutka dok se upotpunosti ne zaustave svi organizovani napadi na pravoslavne hramove i sveštenike, zastrašivanja pravoslavnih vjernika, smišljeni kazneni progoni zbog navodno počinjenih zločina i sl. Ukoliko aktuelna vlast ne može ili ne želi osigurati miran i tolerantan suživot i sigurnost svih građana, tada bi međunarodna zajednica hitno trebalo da se pozabavi ovim problemima i poduzme sve kako bi se našim vejrnicim obezbijedili najosnovniji uslovi za život.
Ovi sinhronizovani i organizovani napadi širom Eparhije gornjokarlovačke, neće pokolebati srpski narod da ostane i opstane na svojim vjekovnim ognjištima, ali i da se svim pravnim sredstvima izbori za svoj život i budućnost svoje djece.

 

 
   

[novosti] [eparhija] [sv.sava gk] [episkop] [istorija] [manastir]
[
publikacije] [adresar] [riznica] [apel] [linkovi]

Ћирилица

Copyright © 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio