Praznik Svetog Save u  Karlovcu

* 26/27. 01. 2009 god.

Nakon više od četrdeset godina, u organizaciji Srpske pravoslavne Crkvene opštine u Karlovcu i Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ pododbor Karlovac a uz svesrdnu pomoć i blagoslov Njegovog Preosveštenstva Episkopa gornjokarlovačkog G.G. Gerasima održana je 26. januara 2009 god. u Zorin domu u Karlovcu svečana Svetosavska akademija.

Akademiju je otvorio i blagoslovio Episkop Gerasim pozdravivši goste među kojima su bili i potpredsednik Vlade Republike Hrvatske G. Slobodan Uzelac, Konzul Republike Srbije u Rijeci Gospođa Mira Jegdić, gradonačelnik grada Karlovca G. Damir Jelić uz čiju je značajnu  pomoć i održana ova priredba, te gosti iz Piskavice (Republika Srpska), Novog Mesta (Slovenija) kao i mnogobrojni karlovčani.

U bogatom kulturno-umjetničkom programu nastupili su KUD „Piskavica“ iz Republike Srpske, pjevačka grupa iz Žegara, baletni ansambl Zorin doma, KUD „Prosvjeta“ pododbora Krnjak, Vojnić i Vrginmost i učenici pravoslavne veronauke iz Krnjaka.

Na kraju Akademije uručenu su nagrade Gradu Karlovcu i Gradonačelniku G. Damiru Jeliću za pomoć u realizaciji ove proslave, G. Rajku Radusinoviću predsedniku KUD „Piskavica“ a ordenom Svetog Save trećeg Stepena odlikovan je G. Đorđe Petrović akademski slikar iz Karlovca.

Po završetku za sve goste priređeno je posluženje gde se za dobru atmosferu pobrinuo orkestar KUD „Piskavica“.

Na sam praznik Svetog Save, Svetu Arhijerejsku Liturgiju u hramu Svetog Nikolaja mirilikijskog u Karlovcu služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački G.G. Gerasim uz sasluženje karlovačkih sveštenika jereja Slaviše Simakovića i jereja Gorana Slavnića.

U svojoj besјedi Episkop Gerasim naglasio je da je Sveti Sava upravo kako se i kaže u troparu učio i vodio srpski narod kojim putem da ide, a taj put je jedino Hristov put i kad god bi skretali sa njega gubili smo se, posustajali i nestajali. Jedino nas Hristov put vodi ka našem krajnjem odredištu i cilju a to je zajednica sa Bogom i Carstvo Nebesko.

U manastiru Bogorodice Trojeručice u Donjem Budačkom, služeno je u hramu Svetih apostola Petra i Pavla večernje bogosluženje, presečen je slavski kolač, učenici pravoslavnog vјeronauka iz Krnjaka recitovali su prigodne Svetosavske pјesme a za svu decu uručeni su i poklon-paketići.

Priređena je trpeza ljubavi za sav verni narod koji se u velikom broju povodom ovog praznika sabrao u manastiru.

 

 
   

[novosti] [eparhija] [sv.sava gk] [episkop] [istorija] [manastir]
[
publikacije] [adresar] [riznica] [apel] [linkovi]

Ћирилица

Copyright © 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio