Arhijerejska Liturgija u Ličkom Petrovom Selu
i poseta porodicama Šuput i Panić u Korenici

* 12. 10. 2008 god.

Episkop Gerasim služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Ličkom Petrovom Selu a zatim u Korenici posjetio porodice Šuput i Panić.

Željko Šuput i Milan Panić, pravoslavni Srbi, koji su se sa svojim porodicama vratili na vjekovna ognjišta, uhapšeni su od strane vlasti i optuženi za navodne ratne zločine u Korenici, te više od dvije godine proveli u zatvoru u Rijeci da bi sada bili pušteni na slobodu čekajući presudu za nešto što nisu počinili i za šta su nepravedno, bez ikakvih dokaza optuženi. Niti jedan svjedok optužbe nije direktno svjedočio i ukazao na to da su bili ni na jedan način mučeni i maltertirani od strane optuženih. U razgovoru sa žiteljima Korenice o njima su se mogle čuti samo reči pohvale o tome koliko su čestiti i pošteni ljudi i to ne samo od strane srpskog nego i hrvatskog stanovništva što su na sudu potvrdili svedočeći u korist odbrane.

Postavlja se sledeće pitanje: zašto se uvijek inteziviraju hapšenja kada se primijeti da je u pojedinim krajevima porast povratka prognanog stanovništva na svoja vjekovna ognjišta. Da li to neko želi spriječiti nastavak povratka? Kome to smetaju Srbi u Hrvatskoj? Dokle će se nastaviti podizanje sumnjivih i lažnih optužnica?

Nadajući se da ćemo dobiti odgovore na ova pitanja molimo se Gospodu da porodicama Šuput i Panić da snage da izdrže ove teške trenutke i da istraju u svojoj mukotrpnoj borbi.

     

 

 
   

[novosti] [eparhija] [sv.sava gk] [episkop] [istorija] [manastir]
[
publikacije] [adresar] [riznica] [apel] [linkovi]

Ћирилица

Copyright © 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio