Hramovna slava u Ličkoj Jesenici

* 02. 08. 2008 god.

Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački G.G. Gerasim uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije gornjokarlovačke služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju povodom proslave hramovne slave Svetog proroka Ilije u Ličkoj Jesenici.

U svojoj Liturgijskoj besedi Episkop je pozdravio sve prisutne vernike  i čestitao im ovaj veliki praznik, a posebno se zahvalio G. Vukašinu Jovetiću na njegovom trudu i radu u organizaciji proslave hramovne slave kao i na prikupljanju pomoći za obnovu hrama, jer obnavljajući svoje svetinje duhovno obnavljamo sebe. Podsetio  je Episkop Gerasim na sve one nevolje i teške trenutke koji je ovaj narod ne samo sada nego i u prošlosti preživeo na ovim prostorima, naglašavajući da naše Spasenje ne treba da tražimo tamo gde ga nema, kao što su se Valovi žreci uzdali u nepostojećeg boga, nego samo u Liturgijskoj zajednici u koju smo pozvani i prizvani da bi u Evharistijskoj Čaši kroz Telo i Krv Hristovu zadobili Carstvo večno i neprolazno.

U toku Liturgije presečen je slavski kolač a po završetku priređen je kulturno umetnički program u izvođenju SKUD „Đurđevdan“ iz Drežnice.

Po povrtaku Episkop Gerasim posetio je u Plaškom G. Milovana Bunjevca srpskog povratnika koji već osam godina živi u izuzetno teškim i neljudskim uslovima u svojoj devastiranoj kući koja je još uvek bez struje i vode.

     

  

 

 
   

[novosti] [eparhija] [sv.sava gk] [episkop] [istorija] [manastir]
[
publikacije] [adresar] [riznica] [apel] [linkovi]

Ћирилица

Copyright © 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio