Vaskršnja poslanica 2008. godine

SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA
SVOJOJ DUHOVNOJ DECI
O VASKRSU 2008.
GODINE

P A V L E

PO MILOSTI BOŽIJOJ PRAVOSLAVNI ARHIEPISKOP PEĆKI, MITROPOLIT BEOGRADSKO-KARLOVAČKI I PATRIJARH SRPSKI, SA SVIM ARHIJEREJIMA SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE, SVEŠTENSTVU, MONAŠTVU I SVIMA SINOVIMA I KĆERIMA NAŠE SVETE CRKVE: BLAGODAT, MILOST I MIR OD BOGA OCA, I GOSPODA NAŠEGA ISUSA HRISTA, I DUHA SVETOGA, UZ RADOSNI VASKRŠNjI POZDRAV:
HRISTOS VASKRSE!
VAISTINU VASKRSE!

Danas se sve i sva ispuni svjetlošću: i nebo, i zemlja, i podzemni svijet.
Stoga neka sva tvorevina praznuje Vaskrsenje Hristovo, jer se njime učvršćuje.

Ovim riječima velikog crkvenog pjesnika čestitamo vam Praznik Hristovog Vaskrsenja i pozdravljamo vas, draga djeco duhovna, sveradosnim pozdravom:

HRISTOS VASKRSE!

Poslije Velikog Petka, najveće tragedije čovječanstva, ali i slave Božje, kada je čovjek bio nemilosrdni sudija Ljubavi Božjoj, kada je osudio na smrt Bogočoveka Hrista, kada su laž, prevara i obmana htjeli da likuju nad Raspetim Hristom, kada su se nebo, i zemlja, i podzemni svijet postidjeli nedjelâ roda ljudskoga i tama sve obuzela – evo nam Dana PROLASKA i PRELASKA Bogočoveka Hrista iz smrti u život, iz tame groba u svjetlost Dana. Evo Dana nad danima, Vremena nad vremenima, kada Vaskrsli Gospod pokida okove grijeha, smrti i đavola, kojima čovječanstvo, a sa njim i cjelokupna priroda, bjehu okovani! Evo Dana naše slobode i radosti! Vaskrsenjem Hristovim sve i sva ispuni se novom svjetlošću vječnog života. Zato, radujmo se i veselimo se Pashi Gospodnjoj, Prazniku slobode i života! Sužnji tame najviše se raduju slobodi svjetlosti. Vaskrsenjem Hristovim pobijeđena je vjekovna nepravda koju su grijeh i smrt nanosili čoveku. Sveti apostol Pavle u vaskršnjem ushićenju pobedonosno pita: Smrti, gde ti je žalac? Ade, gde ti je pobeda? Nema ih! – jer je žalac smrti polomljen, ad ispražnjen, a sužnji ada oslobođeni...

...::POSLANICA::.. 

 

 
   

[novosti] [eparhija] [sv.sava gk] [episkop] [istorija] [manastir]
[
publikacije] [adresar] [riznica] [apel] [linkovi]

Ћирилица

Copyright © 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio