Saopštenje za javnost Svetog arhijerejskog sinoda
povodom najnovijih zbivanja na Kosovu i Metohiji

17. februar 2008 - 17:54

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve na svojoj vanrednoj sjednici održanoj u Patrijaršiji, 17. februara 2008. godine, donosi sledeće saopštenje za domaću i međunarodnu javnost povodom najnovijih zbivanja na Kosovu i Metohiji:

Kao što je to Crkva i ranije nebrojeno puta činila saopštava i sada da je Kosovo i Metohija bilo i treba da ostane sastavni dio Srbije, saglasno Povelji Ujedinjenih nacija, Odluci Saveta bezbjednosti 1244, kao i svim relevantnim međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima i pravima naroda i o nepovredivosti međunarodno priznatih državnih granica. Svako drugačije rješenje predstavlja gaženje Božije i ljudske pravde, kao i nasilje sa dugoročnim posledicama, kako za Balkan tako i za cijelu Evropu. Svi međunarodno priznati i potvrđeni ugovori, neponišteni do sada ni jednim međunarodnim aktom, počevši od Ugovora iz 1913. godine, međunarodnih odluka iz 1918. i 1945. godine, do odluke Savjeta bezbjednosti 1244 iz 1999. godine, kao i skorašnjeg prijema integralne Srbije u Ujedinjene nacije, potvrđuju da izuzimanje Kosova i Metohije iz sastava Srbije predstavlja nasilje svojstveno samo periodima okupacija i tiranije, za koje smo se nadali da je njihovo vrijeme prošlo u Evropi i svijetu. U konkretnom slučaju to predstavlja novo ozakonjenje Otomanskog vjekovnog nasilja i njegovih posledica na ovim prostorima, kao i ponovnu primjenu fašističkog rješenja (Musolinijevog i Hitlerovog) kosovskog pitanja iz vremena Drugog svjetskog rata, kada su Kosovo i Metohija bili pripojeni tzv. Velikoj Albaniji i kada su stotine hiljada pravoslavnih Srba protjerani sa svojih vjekovnih ognjišta, kao i 1999. godine, s ciljem da se nikada više tamo ne vrate.

Pri tome ono što nas duboko zaprepašćuje jeste činjenica da je, po riječima jednog američkog ambasadora, zbog sada najavljenog protivpravnog i nezakonitog priznanja od strane vlada država Sjedinjenih Američkih Država, Engleske, Nemačke, Francuske, Italije i dr., samoproglašenja nezavisnosti Kosova - izvršeno i samo bombardovanje Srbije i Crne Gore. Dakle, navodna zaštita ljudskih i manjinskih prava bombardovanjem, pod imenom „Milosrdnog anđela" predstavljala je samo pripremu za ovo konačno gaženje pravde i vađenje Srbiji srca iz njenih njedara.

Otuda, smatrajući ovaj akt proglašenja nezavisnosti Kosova ništavnim, aktom nasilja nad pravom i pravdom, Sveti arhijerejski sinod i sva naša Crkva, u nadi na što skoriju pobjedu Božije pravde i istinskog ljudskog prava, poziva Njegovo Preosveštenstvo Episkopa raško-prizrenskog G. Artemija, njegovo sveštenstvo, monaštvo i sav kosovsko-metohijski srpski pravoslavni narod, kao i druge na Kosovu ugrožene ovim besudnim aktom, da ostanu na svojim ognjištima i pri svojim svetinjama čuvajući mir i pouzdanje u konačnu pobjedu pravde Božije, imajući ljubav prema svima koliko to do nas stoji. Neka se, po riječima apostola naroda Pavla, u ovim teškim vremenima, kao i u dosadašnjoj, posebno kosovskoj mukotrpnoj istoriji, „pokažemo kao sluge Božije: u trpljenju mnogom, u nevoljama, u bijedama, tjeskobama... u riječi istine, u sili Božijoj, sa oružijem pravednosti desnim i lijevim, u slavi i poniženju" (2 Kor. 6,4-8). Imajmo svagda pred očima i u srcu svome nepobjedivu riječ Boga istinitoga: „Ko pretrpi do kraja taj će se spasiti".

Očekujemo od Ujedinjenih nacija i Savjeta bezbjednosti da u duhu svoje Povelje i Odluke 1244, kao i svojih međunarodnih obaveza uzmu pod hitno u odbranu i zaštitu pogažena ljudska, vjerska i državna prava Republike Srbije.

Preuzeto sa: www.spc.yu

  

 

 
   

[novosti] [eparhija] [sv.sava gk] [episkop] [istorija] [manastir]
[
publikacije] [adresar] [riznica] [apel] [linkovi]

Ћирилица

Copyright © 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio