Свети мученик Трифун Крсна слава Епископа Герасима

На празник Светог мученика Трифуна  14. фебруара 2008 године, Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки Г.Г. Герасим прославио је своју Крсну славу. У навечерје празника Светог Трифуна, у храму Светог оца Николаја мирликијског у Карловцу служено је вечерње богослужење. Богослужењу је присуствовао Његово Преосвештенство Епископ жички Г.Г. Хризостом и Његово Преосвештенство Епископ далматински Г.Г. Фотије као и више свештеника и монаха. По завршеном богослужењу у просторијама градске књижнице Иван Горан Ковачић, Епископ Фотије држао је предавање на тему: ''Литургија и духовни живот''. Будући да јавних  предавања православне цркве у Карловцу није било све од почетка рата, мала сала градске књижнице била је испуњена до последњег  места.

     

На сам празник Светог  Трифуна, Свету Архијерејску Литургију у карловачком храму служио је Његово Преосвештенство Епископ Хризостом, уз саслужење Епископа Фотија и Епископа Герасима, као и више свештеника и монаха. После заамвоне молитве Епископ Хризостом извршио је обред резања славског колача и освећења славског жита.

По завршеној Литургији, Епископ Герасим је поздравио све присутне госте посебно се захваливши  Епископу Хризостому на указаној посети многострадалној и мученичкој Епархији горњокарловачкој. Епископ Хризостом је рекао: ''Данас нас је сабрала благодат Светога Духа у овоме светоме храму, који је био срушен и ево подигнут поново . Подигнут је да се можемо поново састајати и приносити Богу своје молитве. Данас нас је сабрала благодат Светога Духа и љубав вашега Епископа Герасима који данас слави своје Крсно име, своју Крсну славу Светога Трифуна. Дошли смо из љубави према Њему, да му дамо подршку у Његовом  раду. И сам рече владика, никоме није данас  лако, ни мирним крајевима а поготово у крајевима који су разрушени ратом, и гдје је десетковано становништво православне вере. Ал' је велики  Бог наш и жива је душа наша, живећемо и опстати. Много је било времена у историји наше цркве, када је било затирано хришћанско име па опет је ницало и било некад и славније него оно раније. Данас владико свети Герасиме, желим да ти заблагодарим у име Српске православне цркве,  што си понео терет архијерејског служења у овој разрушеној епархији  и у ово најтеже време. Можда је лако бити Епископ и свештенослужитељ у мирним временима, а у најтеже време је баш благодат Светога Духа изабрала тебе да дођеш овде, јер је Господ имао план са тобом, знао је да ћеш ти најбоље, Божије  дело чинити овде. Нико од нас савршен није и ништа од онога што радимо није најсавршеније али ако радимо из љубави према Богу, Бог ће оно што недостаје нама то допунити. Зато у твоме лицу видимо Архијереја и стуб православне српске цркве у овој епархији где ћеш много допринети, како окупљану свога стада тако и просвећивању и вођењу њега Царству Небеском. Са овим речима владико желим да ти искрено честитам Крсну славу и нека ти је Свети Трифун на помоћи и да се угледаш на њега.  Крст Христов нама је суђено да носимо и треба да га изнесемо часно и радосно, на врх оне наше сопствене голготе. Срећна ти слава, Бог те благословио''.

     

     


[новости] [епархија] [св.сава гк] [епископ] [историја] [манастир]
[публикације] [адресар] [ризница] [апел] [линкови]

   

Latinica

Copyright 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio