Sveti mučenik Trifun – Krsna slava Episkopa Gerasima

Na praznik Svetog mučenika Trifuna  14. februara 2008 godine, Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački G.G. Gerasim proslavio je svoju Krsnu slavu.  U navečerje praznika Svetog Trifuna, u hramu Svetog oca Nikolaja mirlikijskog u Karlovcu služeno je večernje bogosluženje. Bogosluženju je prisustvovao Njegovo Preosveštenstvo Episkop žički G.G. Hrizostom i Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski G.G. Fotije kao i više sveštenika i monaha. Po završenom bogosluženju u prostorijama gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić, Episkop Fotije držao je predavanje na temu: ''Liturgija i duhovni život''. Budući da javnih  predavanja pravoslavne crkve u Karlovcu nije bilo sve od početka rata, mala sala gradske knjižnice bila je ispunjena do poslednjeg  mjesta.

     

Na sam praznik Svetog  Trifuna, Svetu Arhijerejsku Liturgiju u karlovačkom hramu služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop Hrizostom, uz sasluženje Episkopa Fotija i Episkopa Gerasima, kao i više sveštenika i monaha. Posle zaamvone molitve Episkop Hrizostom izvršio je obred rezanja slavskog kolača i osvećenja slavskog žita.

Po završenoj Liturgiji, Episkop Gerasim je pozdravio sve prisutne goste posebno se zahvalivši  Episkopu Hrizostomu na ukazanoj poseti mnogostradalnoj i mučeničkoj Eparhiji gornjokarlovačkoj. Episkop Hrizostom je rekao: ''Danas nas je sabrala blagodat Svetoga Duha u ovome svetome hramu, koji je bio srušen i evo podignut ponovo . Podignut je da se možemo ponovo sastajati i prinositi Bogu svoje molitve. Danas nas je sabrala blagodat Svetoga Duha i ljubav vašega Episkopa Gerasima koji danas slavi svoje Krsno ime, svoju Krsnu slavu – Svetoga Trifuna. Došli smo iz ljubavi prema Njemu, da mu damo podršku u Njegovom  radu. I sam reče vladika, nikome nije danas  lako, ni mirnim krajevima a pogotovo u krajevima koji su razrušeni ratom i gdje je desetkovano stanovništvo pravoslavne vjere. Al' je veliki  Bog naš i živa je duša naša, živećemo i opstati. Mnogo je bilo vremena u istoriji naše crkve, kada je bilo zatirano hrišćansko ime pa opet je nicalo i bilo nekad i slavnije nego ono ranije. Danas vladiko sveti Gerasime, želim da ti zablagodarim u ime Srpske pravoslavne crkve,  što si ponio teret arhijerejskog služenja u ovoj razrušenoj eparhiji  i u ovo najteže vrijeme. Možda je lako biti Episkop i sveštenoslužitelj u mirnim vremenima, a u najteže vrijeme je baš blagodat Svetoga Duha izabrala tebe da dođeš ovde, jer je Gospod imao plan sa tobom, znao je da ćeš ti najbolje, Božije  djelo činiti ovdje. Niko od nas savršen nije i ništa od onoga što radimo nije najsavršenije ali ako radimo iz ljubavi prema Bogu, Bog će ono što nedostaje nama to dopuniti. Zato u tvome licu vidimo Arhijereja i stub pravoslavne srpske crkve u ovoj eparhiji gdje ćeš mnogo doprinijeti, kako okupljanu svoga stada tako i prosvećivanju i vođenju njega Carstvu Nebeskom. Sa ovim rečima vladiko želim da ti iskreno čestitam Krsnu slavu i neka ti je Sveti Trifun na pomoći i da se ugledaš na njega.  Krst Hristov nama je suđeno da nosimo i treba da ga iznesemo časno i radosno, na vrh one naše sopstvene golgote. Srećna ti slava, Bog te blagoslovio''.

     

     

 

 
   

[novosti] [eparhija] [sv.sava gk] [episkop] [istorija] [manastir]
[
publikacije] [adresar] [riznica] [apel] [linkovi]

Ћирилица

Copyright © 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio