Упокојио се у Господу Архиепископ атински и све Јеладе Г. Христодул

28. јануар 2008

Његово Блаженство Архиепископ атински и све Јеладе Христодул, првојерарх Грчке Православне Цркве, преминуо је ноћас у 69. години живота. Архиепископ је већ седам месеци боловао од рака, а упокојио се у својој резиденцији.

Данас у 13 часова ванредно заседа Свети и свештени Синод Грчке Православне Цркве и том приликом ће бити одређен термин сахране Архиепископа. Представник Српске Православне Цркве на сахрани биће Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије.

"Он је приближио Цркву младима и савременом друштву и радио на томе да се реше савремени социјални проблеми," истакао је у свом саопштењу поводом овог немилог догађаја, Премијер Грчке г. Костас Караманлис.

Његово Блаженство Архиепископ атински и све Јеладе Христодул (Χριστόδουλος) (у миру Христос Параскевидис - Χρήστος Παρασκευαΐδης) рођен је 16. јануара 1939. у Ксанти, у Северној Грчкој. Године 1962. дипломирао је на Правној школи, а 1967. године завршио је Богословску школу. Године 1961. рукоположен је за ђакона, а после четири године за свештеника. Девет година служио је као проповедник и духовник у Цркви Успења Пресвете Богородице у Атини, а седам година је био главни секретар Светог и свештеног Синода Јеладске Православне Цркве.

Изабран је за Митрополита 1974. године, а за Архиепископа атинског и све Јеладе 1998. године.

Био је доктор богословских наука, а говорио је француски, енглески, италијански и немачки језик. Био је аутор многих научних и пастирских књига. Добио је почасни докторат Универзитета Крајове и Јашија, Богословског факултета Српске Православне Цркве у Београду. Био је велики радник на пољу мисије и рада са младима. Посебно је радио на развијању харитативне делатности. Истакао се у успостављању добрих односа са Римском Црквом и са институцијама Европске Уније.

Преузето са www.spc.yu


[новости] [епархија] [св.сава гк] [епископ] [историја] [манастир]
[публикације] [адресар] [ризница] [апел] [линкови]

   

Latinica

Copyright 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio