Upokojio se u Gospodu Arhiepiskop atinski i sve Jelade G. Hristodul

28. januar 2008.

Njegovo Blaženstvo Arhiepiskop atinski i sve Jelade Hristodul, prvojerarh Grčke Pravoslavne Crkve, preminuo je noćas u 69. godini života. Arhiepiskop je već sedam meseci bolovao od raka, a upokojio se u svojoj rezidenciji.

Danas u 13 časova vanredno zaseda Sveti i svešteni Sinod Grčke Pravoslavne Crkve i tom prilikom će biti određen termin sahrane Arhiepiskopa. Predstavnik Srpske Pravoslavne Crkve na sahrani biće Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski G. Amfilohije.

"On je približio Crkvu mladima i savremenom društvu i radio na tome da se riješe savremeni socijalni problemi," istakao je u svom saopštenju povodom ovog nemilog događaja, Premijer Grčke g. Kostas Karamanlis.

Njegovo Blaženstvo Arhiepiskop atinski i sve Jelade Hristodul (Χριστόδουλος) (u miru Hristos Paraskevidis - Χρήστος Παρασκευαΐδης) rođen je 16. januara 1939. u Ksanti, u Severnoj Grčkoj. Godine 1962. diplomirao je na Pravnoj školi, a 1967. godine završio je Bogoslovsku školu. Godine 1961. rukopoložen je za đakona, a posle četiri godine za sveštenika. Devet godina služio je kao propovednik i duhovnik u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Atini, a sedam godina je bio glavni sekretar Svetog i sveštenog Sinoda Jeladske Pravoslavne Crkve. 

Izabran je za Mitropolita 1974. godine, a za Arhiepiskopa atinskog i sve Jelade 1998. godine.

Bio je doktor bogoslovskih nauka, a govorio je francuski, engleski, italijanski i njemački jezik. Bio je autor mnogih naučnih i pastirskih knjiga. Dobio je počasni doktorat Univerziteta Krajove i Jašija, Bogoslovskog fakulteta Srpske Pravoslavne Crkve u Beogradu. Bio je veliki radnik na polju misije i rada sa mladima. Posebno je radio na razvijanju haritativne delatnosti. Istakao se u uspostavljanju dobrih odnosa sa Rimskom Crkvom i sa institucijama Evropske Unije.

Preuzeto sa www.spc.yu

 

 
   

[novosti] [eparhija] [sv.sava gk] [episkop] [istorija] [manastir]
[
publikacije] [adresar] [riznica] [apel] [linkovi]

Ћирилица

Copyright © 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio